България заплаши Македония с експертна помощ в здравеопазването

Предлагаме на другите здравно законодателство, което сами не харесваме

здравеопазването

България била готова да окаже експертна помощ на Република Македония във всички сфери на здравеопазването. Не е съвсем ясно дали Македония е готова да я получи, защото официалният сайт на ведомството на Венко Филипче до днес не отрази сензационната новина. Здравното министерство на Македония е с адрес на улица „50-а дивизия“ в Скопие и този „войнствен“ адрес направо ни праща в края на миналия век, когато България пак оказа „експертна помощ“ в друга област, като дари стотина стари танка Т-55 и още толкова 122-милиметрови гаубици (образец 1939 г.) на съседката. Няколко години по-късно тези стари железа бяха претопени и обявени за негодни от македонската страна.

Въпросът е колко годно е нашето ноу-хау на нормативната ни уредба в сектор здравеопазване на страна като Македония, обявила за своя цел да подобри дейността си в качеството и ефективността на лекарствените продукти, обучението на медицински кадри и трансплантацията на органи. Едно, че целият предлаган пакет закони у нас е раздиран от критики и от всички страни  се надпреварват да искат промени в текстовете.

И на какво още да научим македонците – паралелен незаконен износ на лекарства, обучение на медицински кадри срещу заплащане и наличие на организирана престъпна група в медицински ВУЗ? Или как да останат без медицински сестри. Или пък как се стигна до организирано нарояване на частни болници в България, а властта не построи нито една модерна държавна клиника. Челен опит можем да им предадем и по отношение на побоя над лекари, въвеждането на лимити и мораториуми. Всеки пациент би могъл да попълни списъка с „експертна помощ“, при това без да развихря въображението си.

Изобщо срещата на здравните министри на България и Македония остава в протоколната орбита на напъните да отчитаме събития в името на приоритета на българското председателство на ЕС – европейска перспектива на Западните Балкани. Но да предложиш някому модела на здравеопазването си е по-скоро не перспектива, а заплаха.

СПОДЕЛИ