Ваксина намалява заболеваемостта от рак на шийката на матката с 94%

У нас всеки ден една жена умира от РМШ, преглеждат безплатно в „Майчин дом“ от 29 януари и 2 февруари

рак на шийката на матката

Над 75% от случаите на рак на шийката на матката могат да бъдат предотвратени чрез редовни прегледи и цитонамазки, а в комбинация с имунизация във възрастта 11-18 години заболеваемостта може да бъде намалена с 94%. Поради тази причина и тази година институции, експерти и пациентски организации се обединяват срещу твърдения, които поставят под съмнение безопасността, ефикасността и имуногенността на ваксините без никакви медицински доказателства. Научната общественост в световен мащаб е категорична, че профилът на безопасност на имунизациите остава висок, като ползите многократно надхвърлят рисковете.

Това стана ясно днес в парламента, по време на откриването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). Инициативата се провежда 11-а поредна година у нас и е под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Това е поредното признание за сериозната политическа воля на няколко български правителства в посока дългосрочна превенция срещу единственото ваксинопредотвратимо онкологично заболяване. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%. У нас, за съжаление, ваксинираните момичета все още са много малко.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване сред жените под 44 години в целия свят. На всеки 2 минути в света една жена умира от заболяването. В Европа това се случва на всеки 18 минути, а в България всеки ден една жена умира от рак на маточната шийка. Всяка година у нас се разболяват около 1100 жени и затова столичната АГ болница  „Майчин дом“ организира безплатни консултации. Прегледите ще се провеждат между 29 януари и 2 февруари от 13 до 16 часа, като е необходимо предварително записване с обаждане между 13 и 15 ч. на телефон +359 2 9172 200.

Редовните профилактични прегледи са от съществено значение за здравето на жената, защото ранното диагностициране на ракът на шийката на матката е определящо за по-нататъшното лечение. Ракът на маточната шийка се причинява от вируса HPV. Изследване трябва да си правят всички жени, които водят полов живот. Вирусът се предава от контакт кожа в кожа и лигавица в лигавица. Ако се диагностицира пациент с HPV, дори високо рисков, това не значи, че има рак.

При наличието вече на злокачественото заболяване има един съществен признак при жената и това е контактното кървене, особено по време на полов акт и извън менструацията. Това е сериозен знак и жената задължително трябва да потърси лекарска намеса, съветват докторите от „Майчин дом“.

 

СПОДЕЛИ