Откриха лек срещу стареенето

Оказва се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос към дълголетието

299
лек

Човек може да доживее до дълбока старост благодарение само на протеин, а новото откритие може да е ключ към създаване на лек срещу стареенето, съобщи Лента. Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че структурата на протеина бета-Klotho позволява да се регулира чувствителността към инсулина в организма. Повишената по изкуствен начин активност на въпросния протеин допринася за бързо възстановяване на клетките и в резултат може значително да се увеличи продължителността на живота.

Учените отбелязват, че повишената активност на бета-Klotho дава също възможност да се ускори метаболизмът и позволява на организма да започне „ускорено“ изгаряне на калории, без да се прибягва до каквито и да било диети.

Препарати, които стимулират активността на протеина, могат да станат не само ефикасно средство за борба с тежки форми на затлъстяване и диабет тип 2, но и значително да увеличат клетъчната активност, давайки възможност на организма „да обнови“ клетките с ускорени темпове и така човек да поживее по-дълго, при това в добро здраве.

Така оказва се, че здравословният начин на живот и спазването на диети нямат никакъв принос към дълголетието, твърдят още US изследователите. Българските учени от БАН наскоро също потвърдиха техните думи. Те са се заели да проучат генома на столетниците у нас и временните резултатите показват, че няма никакво значение с какво точно се храним и дали пием, стига да не прекаляваме.

СПОДЕЛИ