Лекари от цялата страна в подкрепа на уволнения д-р Сопотенски

Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов унижи публично гилдията, опитвайки се да ни „дисциплинира“ и да ни върне в миналото, заявяват в декларация петима медици от различни колегии на БЛС

3292
Сопотенски
Доц. Стоян Сопотенски публично поиска оставката на шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов, за което беше уволнен

Дисциплинарното уволнение на доц. Стоян Сопотенски от „Пирогов“ предизвика гнева на колегите му от други болници от цялата страна. Припомняме, както Скенер.нюз пръв съобщи, доц. Сопетенски беше изгонен от директора на спешния институт проф. Асен Балтов заради уронване на престижа на „Пирогов“  и организирането на протести. Първи в негова защита се обявиха от столичната колегия на лекарския съюз. Колегите му от института засега запазват мълчание, вероятно притеснени да не последват съдбата му. По-смели представители на гилдията обаче, сред които д-р Георги Тодоров, д-р Петър Свраков, д-р Николай Бъчваров, д-р Ирена Мазнева и д-р Михаил Христов изразиха публично подкрепата си към уволнения хирург и осъдиха методите на „дисциплиниране“, които използва проф. Балтов.

Публикуваме декларацията им без редакторска намеса:

Дисциплинарното уволнение на д-р Стоян Сопотенски означава завръщане в миналото. Практиките от авторитаризма, в който хората бяха преследвани, уволнявани, унижавани и на работното си място даже, от властта, видно не са напуснали съзнанието на властващите в болница „Пирогов“.

Дисциплинарното уволнение е последна форма на трудово наказание по нашите съвременни закони. Обявените мотиви от директора Балтов „заради протести и уронване на добро име“, е форма на унижение към д-р Сопотенски. Това е обаче и несправедлив шамар по професионализма на д-р Сопотенски, неоспорен от никого и доказан във времето. Дисциплинарното уволнение е и предупреждение към всички останали, нагла заплаха за неморална разправа с привидно законни средства към всеки дръзнал да протестира, да се бори за законните си права със законни средства и да прави неудобен живота на властващите, считащи се за управляващи. Уволнението на лекар, с ранг, професионална квалификация и добро име сред колегиума и обществото като д-р Сопотенски не е като всички останали, то има тежки негативни последствия и за цялостната система на здравеопазването.

Декларираме, че не само ще подкрепим колегата си с каквото ни е възможно, декларираме, че сме възмутени от действието на д-р Балтов и екипа му от явно непопаднали на правилното управленско място хора. Сигурни сме, че властта в „Пирогов“ няма да възстанови д-р Сопотенски и няма да го върне при пациентите му в спешната болница. След такъв акт  не се надяваме на никакъв здрав разум, а липсващата колегиалност е явна. Но сме уверени в Българския съд, че ще възстанови справедливостта, такава кавато очевидно е.

Актът на дисциплинарно уволнение е и ясен сигнал към останалите лекари в страната – всеки директор вече може да посегне към този инструмент, ако счете че някой лекар е уронил доброто име на болницата си, не с лоша лекарска работа, а с протести и ако е приложил правото си на свободно слово, може да бъде ДИСЦИПЛИНИРАН. Когато това е направено от директора на най-известната спешна болница, е сигнал – може да мачкате колегите, които и да са те.

Декларираме, че ще застанем редом с д-р Сопотенски в неравната му борба за справедливост и няма да допуснем, със законни средства, да има и други заплашени или със запушени усти!

Д-р Георги Тодоров, д-р Николай Бъчваров, д-р Петър Свраков, д-р Ирена Мазнева, д-р Михаил Христов – членове на БЛС и на КК на БЛС

СПОДЕЛИ