Три вида рак заплашват медсестрите заради нощните дежурства

С 19 % се увеличава рискът от онкозаболяване при жените, които дълги години работят нощем, твърдят учени

6396
рак

Резултати от изследване показват, че работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашно-чревния тракт и на кожата за жените. Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените, информира Франс прес. Бил анализиран също „приносът“ на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медицински сестри.

Резултатите показват, че е налице 19% увеличаване на риска от рак за жените, които години наред работят нощем. Най-голям е рискът от рак на кожата – 41%, следван от рака на гърдата – 32% и рака на стомашно-чревния тракт – 18%, в сравнение с жените, които години наред не са работили нощем. Отбелязва се също, че увеличаването на риска от рак на гърдата е констатирано единствено за работещите нощни смени жени в Северна Америка и Европа, което може да означава, че въпросните дами са имали по-високи нива на половите хормони.

Колкото до медицинските сестри, работещите нощем, учените констатирали, че те били със значително по-висок риск от рак на гърдата – 58%, на стомашно-чревния тракт – 35% и на белите дробове – 28%. Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

СПОДЕЛИ