Още един уволнен дисциплинарно от „Пирогов“

Хирургът доц. Стоян Сопотенски беше изгонен днес от директора проф. Асен Балтов, защото организирал протести и уронвал престижа на спешния институт

Доц. Стоян Сопотенски
Доц. Стоян Сопотенски

Доц. Стоян Сопотенски е бил уволнен дисциплинарно от „Пирогов“ днес, а заповедта му е връчена от директора проф. Асен Балтов в присъствието на двама свидетели, научи Скенер.нюз. Мотивите са два – организиране на протести и уронване на престижа на лечебното заведение.

Така един от най-добрите хирурзи в страната стана четвъртата „жертва“ на Балтов, тъй като отказа да мълчи и публично изрази недоволството си от начина, по който се ръководи „Пирогов“ в момента. Припомняме, по същия начин от спешния институт си тръгнаха детският травматолог д-р Атанас Кацаров, проф. Милан Миланов и д-р Десислава Кателиева. Други четирима напуснаха доброволно, като сред тях бе и председателят на синдикатите в болницата д-р Ивайло Филибев.

Доц. Сопотенски беше шеф на спешното отделение в „Пирогов“ преди назначаването на Балтов от служебния министър д-р Илко Семерджиев. След това оглави 4-та хирургична клиника и беше един от основните говорители на недоволните лекари и сестри. Така че уволнението му е знак са саморазправа, коментираха колегите на доц. Сопотенски. Припомняме, в началото на декември пироговци протестираха в продължение на цяла седмица, като основните им упреци бяха към директора Асен Балтов, като според тях той е некомпетентен да ръководи болницата и поискаха оставката му. Тогава медиците алармираха, че проф. Балтов се готви да се разправи с инакомислещите, като преструктурира отделения и преназначи доктори и сетри на нови трудови договори с 6-месечен изпитателен срок. Персоналът беше бесен и заради орязаните възнаграждения, въпреки увеличения лимит от здравната каса.

Според документи, с които Скенер.нюз разполага, търсещите помощ в „Пирогов“ намаляват с всеки изминал ден, въпреки че ръководството твърди точно обратното и отчита пред медиите повече приети и лекувани пациенти. Само през последния месец обаче болните са намалели толкова, че дори не е достигнат лимитът на института.

Очаква се утре с остра декларация по скандалното уволнение да излезе столичната колегия на Българския лекарски съюз, тъй като доц. Сопотенски е не само член на организацията, но и председател на един от най-висшите органи на БЛС – контролната комисия.

„Нямам коментар, ще си търся правата в съда и ще искам да бъда възстановен на работа“, заяви пред Скенер.нюз натиреният хирург.

СПОДЕЛИ