Лекари от „Пирогов” и ВМА спасиха 4-месечно бебе с огромен тумор

Ако най-опитните специалисти обединяват по-често усилията си, няма да има нужда да пращаме българчета да се лекуват в чужбина, категорични са д-р Цвятко Георгиев и проф. Никола Владов

Проф. Никола Владов от ВМА и д-р Цвятко Георгиев от "Пирогов" са готови и занапред да работят заедно

Лекари от „Пирогов“ и ВМА спасиха 4-месечно бебе с огромен тумор. Доброкачественият хемангиом е обхващал половината черен дроб и цялата коремна кухина на момиченцето, като дори е пречел на сърдечната дейност.

„Въпреки че се оказа доброкачествен тумор, трябваше да оперираме веднага, тъй като ни притесняваше размерът – колкото детска главичка, както и бързото нарастване. Освен това бебето беше с изразен анемичен синдром. Образуванието можеше всеки момент да се пръсне, предизвиквайки тежък кръвоизлив и да убие малката пациентка“, обясни д-р Цвятко Георгиев от „Пирогов”. По думите му обикновено за такива интервенции хирурзите предпочитат да изчакат децата да пораснат малко, но в случая бебето не е можело да чака. Затова д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов, началник на Чернодробно-панкреатичната и трансплантационна хирургия във ВМА и двамата решават да действат заедно. Д-р Георгиев оперира по около двеста деца годишно с тежки вродени аномалии, а проф. Владов прави по 500 чернодробни интервенции на възрастни всяка година. Така, обединявайки умения и опит, в първите дни на тази годината момиченцето е оперирано успешно. Интервенцията продължава около два часа и е извършена със специален анестезиологичен апарат, дарен на „Пирогов“ от Българската Коледа.

То вече е изведено от детската реанимация и е в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”. Прогнозите на лекарите са, че ще бъде изписано до дни и няма да има никакви проблеми.

„За мен беше удоволствие да оперирам в „Пирогов“, аз съм започнал своята кариера тук и може да се каже, че имам сантимент към тази болница. Освен това да работиш с деца е много благодарно нещо – виждаш колко бързо се възстановяват след толкова тежка интервенция“, заяви проф. Никола Владов. И призна, че досега никога не е виждал „толкова хубав черен дроб само на 4 месеца“.

Проф. Владов и д-р Георгиев бяха категорични, че при добра колаборация между най-големите болници у нас и най-опитните специалисти, няма да има нужда българчета с тежки диагнози да търсят лечение в чужбина. Там подобна интервенция би струвала около 200 000 евро.

„Пирогов“ е готов да стане център за операции на тумори на черния дроб, посочи д-р Георгиев и отбеляза, че световните тенденции са именно такива – в един център лекари от различни болници и специалности да обединяват усилията си в решаването на тежки медицински случаи и спасяването на животи.

 

СПОДЕЛИ