Българин на път да помогне на хиляди болни

Проф. Теньо Попминчев е обявен за учен на бъдещето, а рентгеновият му лазер ще може да диагностицира заболявания в много ранен стадий

460
Теньо Попминчев
Проф. Теньо Попминчев

Професор Теньо Попминчев е на път да създаде медицински рентгенов лазер за много ранна диагностика, която би позволила на лекарите да засичат болестите, докато все още е възможно оздравяването. Българският физик не е просто гражданин на България, а както сам казва – гражданин на света. „Учените сме граждани на планетата, дори на Вселената”, споделя професорът пред Нова телевизия.

Той вярва, че науката винаги е била притежание на човечеството, а не на отделни институции или държави. Според него ученият не става такъв в библиотеките или институциите, а когато се учи от най-добрите. Първата му школа е при Теодоси Теодосиев. „Той създаде в мен ренесансовия дух на откривател, не си спомням формулите, които сме учили“, споделя Теньо. Заради жаждата си за знания проф. Попминчев заминава за Америка, където през 2009 година той и екипът му стигат до революционен пробив в науката. Създават рентгенов лазер с размер на швейцарско ножче.

Заради изобретението си той бе обявен от нобелови лауреати за учен на бъдещето, а скоро лазерът ще бъде тестван в клинични условия в лаборатории в Сан Диего и Виена. Очаква се рентгенът да излъчва много по-малко вредни лъчи, като в същото време прониква толкова дълбоко в тъканите, че „хваща“ болестите в изключително ранен стадий.

СПОДЕЛИ