Обувки с лазери ще помагат на хората с Паркинсон

В по-напредналите стадии, един от най-неприятните симптоми на болестта, е „замръзването“ на походката

278
Паркинсон

Един от най-изтощителните симптоми на болестта на Паркинсон е така нареченото „замръзване на походката”, при което човек временно губи способността си да направи следващата крачка по време на ходене. Холандски учени от университета в Твенте и медицинския център на университета Радбоуд са разработили обувки с лазери, които значително намаляват проблема.

Наблюдавано в по-напредналите стадии на болестта на Паркинсон, замръзването на походката причинява не е само безпокойство и неудобство, но може да бъде и опасно. Поради факта, че кракът на човека може да остане на място на земята, докато горната част на тялото му да продължи да се движи напред, което може да доведе до загуба на равновесие и падане.

Едно от нещата, които помагат за облекчаване на проблема е, когато човекът има визуални цели на земята, например линиите между плочките, за да има отправна точка при движение. По този начин се активират части в мозъка, които впоследствие им позволяват да се движат.

За това са разработени обувките с лазери. Известно е, че пациентите, макар и да изпитват трудности при ходене, могат без проблем да прескачат препятствия. Именно на този механизъм залага новото изобретение. При контакт със земята, всяка обувка проектира червена линия пред другата обувка. Така страдащия от Паркинсон има визуална цел към която да се стреми с другия крак, който на свой ред задейства собствен лазер, когато стъпи на земята, като повтарящият се процес продължава докато човека иска да продължава да ходи.

При лабораторни тестове, проведени на 19 пациенти с болест на Паркинсон, използването на обувки намалява броя на пристъпите на замръзване с 46%. Освен това, когато се получи пристъп, продължителността му е почти на половината, отколкото ако не се ползват обувките с лазерите.

„Не всеки би искал обувки, които мигат с лазерни лъчи на всяка стъпка, която прави, независимо дали има нужда от помощ или не. В идеалния случай лазерът трябва да бъде активиран само след като е установено замръзване, но все още не сме стигнали до там”, казва създателят на обувките Муриел Ферай.

СПОДЕЛИ