Лекар избухна срещу мораториума: Животът няма синоним

От толкова реформи здравеопазването ни е със счупен нос, разбито лице и крета на патерици, категоричен е проф. Коста Костов

6174
мораториум
Проф. Коста Костов

Мораториум върху живота на болните българи не може да има, защото животът няма синоним, избухна в профила си във фейсбук проф. Коста Костов, национален консултант по пулмология и началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА. Повод за гневния му коментар е гласуваната от депутатите забрана за финансиране на нови лекарства през следващата година.

Припомняме, в петък държавният глава Румен Радев наложи вето върху част от текстовете в закона за бюджета на НЗОК, които налагат мораториума, а пациенти излязоха вчера на протест пред Народното събрание. Здравният министър Кирил Ананиев обаче яростно брани собствената си идея за финансова дисциплина, като дори си позволи да нарече мотивите за президентското вето „несериозни“.

„Аз предлагам да се наложи мораториум върху депутатските командировки и депутатското гласуване за една календарна година. Да видим къде ще ходят и какво ще гласуват?! Ако спрем погрома върху него чрез мораториум върху гласуването на закони, които обслужват институциите не гражданите, ще заживеем в по-добра държава. Така ще попречим и на следващото увеличение на депутатските заплати, и ще използваме всички спестени пари, за да спасим няколко човешки живота“, заяви проф. Костов и допълни: „Да се наложи мораториум и върху всякакви опити за “реформи” в здравеопазването, защото колкото повече го “реформират”, толкова повече го дехуманизират“. Според него, секторът не може да бъде реформиран от хора, които не служат на гражданите, а на партиите си.

„Време е за национално допитване за състоянието на нашето здравеопазване. Счупиха му носа, разбиха му лицето, сложиха му патерици. Заприлича на болен със сепсис, когото лекуват с вендузи. Всичко, което правят е “кръпки” по магистрала“, смята пулмологът. Той е един от малкото медици, които се осмелиха публично да защитят правото на пациентите на модерна терапия и в крайна сметка – на живот. Затова и наградата, която получи вчера Клиниката по белодробни болести във ВМА от Випуск 2017 на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за „Най-ерудирана клиника“, съвсем не е случайна.

Досега по темата се изказват предимно директори на болници, чийто пък шеф по една случайност е министър Ананиев. Та тези „експерти“ по фармация и фармакология се опитаха да ни обясняват, че по-важно от здравето на хората е здравето на здравната каса. И че трябвало да протестираме срещу лимитите на болниците, а не срещу мораториума за нови лекарства, сякаш тези директори са открили някакво ноу-хау и в ръководените от тях клиники спасяват болните с живовляк.

СПОДЕЛИ