Проф. Мутафчийски: Една болница, която може да прави трансплантации, може всичко

Първият в историята на България випуск военни лекари беше на гости във ВМА

1135
Проф. Мутафчийски
Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посрещна първия випуск военни лекари

Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко. 10 години след първата такава трансплантация във ВМА, това е абсолютно рутинна и успешна процедура за нас. С тези думи началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посрещна първия в историята на България випуск „Военни лекари“ и колегите им по специалност „Медицинска сестра“. Младите военни лекари посетиха част от клиниките на ВМА и имаха възможност да се запознаят с условията, при които ще се обучават в следващите години.

Проектът „Военен лекар“ стартира през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и МУ „Пр. д-р Н. Стоянов“ – Варна.

По време на посещението си младежите имаха възможност да се запознаят и разговарят с едни от най-големите имена в медицината, както и да надникнат в ежедневието и динамиката на водещи клиники не само във ВМА, но и в цяла България, сред които: Клиника „Гастроентерология и хепатология”, клиника по „Чернодробно – панкреатична хирургия и трансплантология”, Отделението по дерматология, Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”, Клиника по ендоскопска хирургия, както и в реанимацията, която е най-голямата в България.

Проф. Мутафчийски

„Разбрахте каква институция е ВМА. Това е най-сериозната болница в България. Сериозна е защото притежава една от най-големите леглови бази, тук се приемат най-много болни, насам се пренасочват най-много пациенти от цялата страна“, подчерта проф. Мутафчийски. Той отбеляза и че ВМА е база за обучение, като даде за пример клиниките по гастроентерология, урология и ендоурология, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ендоскопска хирургия, токсикохимическата лаборатория, където се извършват високотехнологични дейности, изискващи голяма крива на обучение и които не се правят никъде в България.

По думите му, един от приоритетите е технологичното обновяване, но по-важни са хората, боравещи с тази апаратура. „Очакванията са големи. Гледайте напред, учете се. Във вас виждам, че има мотивация. Чакат ви много добри и много тежки моменти, но ще се справите. Имате само един изход – напред. Отстъпление няма“, обърна се към студентите проф. Мутафчийски.

СПОДЕЛИ