Ракът на гърдата може да се върне и след 20 години

Ако туморът е бил много голям и е обхващал четири или повече лимфни възли, рискът да се появи на друго място в тялото е постоянен, твърдят учени

384
рак на гърдата

Учени твърдят, че жените, претърпели рак на гърдата, са изправени пред значителен риск от повторно заболяване дори 20 години по-късно. Опасността е най-висока при пациентките, чиито първоначални тумори са били големи и са засегнали четири или повече лимфни възли, съобщават от БГНЕС.

Изследователите са анализирали данни от 88 клинични проучвания, включващи почти 63 000 жени с рак на гърдата. Пациентите, участващи в анализа, са преминали през ендокринна терапия в продължение на 5 години и не са имали рак при спирането на лечението. Учените обаче открили постоянен риск от рецидив на тумора през следващите 15 до 20 години след първоначалната диагноза. „Въпреки че тези жени са останали здрави през първите пет години, рискът от повторна поява на рака на друго място – например на черния дроб или белите дробове – от 5 до 20 години остава постоянен“, казват те.

Жените, чиито първи тумори са били достатъчно големи, за да се разпространят до четири или повече лимфни възли, имат 40% по-висок риск от рецидив през следващите 15 години. При жени с по-малки карциноми и без разпространение в лимфните възли, рискът от рецидив на рака е около 10 на сто.

Откритията повдигат въпроси за настоящата практика за лечение след отстраняването на тумора, като според някои експерти то трябва да бъде удължено до 10 години, вместо сегашните 5 години.

СПОДЕЛИ