70 % от случаите на диабет могат да бъдат предотвратени

Стотици ще бягат в Южния парк в София под мотото „Променяме диабета“

202
диабет

До 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени или отложени във времето, само с промяна в начина на живот и здравословно хранене.

По данни от националния регистър за хора, живеещи с диабет в България, поддържан от УСБАЛЕ „Иван Пенчев“ гр. София, в страната живеят 480 000 диабетици, а около 200 000 души са засегнати, но не знаят и не се лекуват, алармират специалистите.

По повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, в събота в столичния Южен парк ще се проведе „Бягане с кауза: „Променяме диабета!“ Инициативата е под патронажа на посланика на Дания у нас Сьорен Якобсен,  с подкрепата на фармацевтичната компания Ново Нордиск. Стартът ще бъде даден на 11 ноември в 10.00 часа на централната алея в Южния парк, а партньори на кампанията „Променяме диабета“ са bTV Media Group, СНЦ „5 км рън“.

Всеки желаещ да участва в бягането с кауза може да се регистрира на интернет сайта на 5km run http://5kmrun.bg/reg_form.php и ще получи личен баркод, с който ще се отчете времето, за което е пробягал 5-те километра. Дори и да не се регистрирате обаче пак ще може да се включите в инициативата, обясняват организаторите.

На участниците в бягането с кауза, както и на гостите на събитието, доброволно, анонимно и безплатно ще бъдат предоставени консултации и скрининг за риска от развитие на диабет от квалифициран медицински екип. На желаещите ще се раздават и здравно-образователни материали за захарния диабет.

Диабет тип 2 е най-често срещаният и е свързан с начина на живот – наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Липсата на физическа активност е причина за ¼ от случайте на диабет, нездравословното хранене увеличава риска, а затлъстяването и наднорменото тегло са най-значимите рискови фактори. Пушенето пък увеличава риска от захарен диабет тип 2 с 50%. Приблизително половината жени с анамнеза за гестационен диабет продължават да развиват диабет тип 2 в рамките на пет до десет години след раждането, предупреждават лекарите.

СПОДЕЛИ