Безплатни прегледи за грип и вирусни инфекции във ВМА

Най-тежките усложнения се наблюдават при бременни, малки деца и възрастни хора над 65-годишна възраст с хронични заболявания

629
ВМА

ВМА организира безплатни прегледи и консултации за грип и сезонни вирусни инфекции за хора над 12-годишна възраст. В рамките на кампанията пациентите ще имат възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение и профилактика на заболяванията.

Консултациите и прегледите ще се извършат на 13, 14 и 15 ноември 2017 г. от 10:00 до 14:00 ч., в 108 кабинет на Катедра по инфекциозни болести към Военномедицинска академия. За целта е необходимо предварително записване на тел.: 02/ 92 25 989 – от 9.00 до 15.00 часа.

Заболяванията от грип и сезонни вирусни инфекции са най-често срещаните инфекциозни заболявания, като се наблюдават сред всички възрастови и социални групи от населението. У нас всяка година се регистрират над 120 хиляди случая на грип и сезонни вирусни инфекции, а реално заразените са над милион.

Най-тежките усложнения се наблюдават при бременни жени, децата на възраст между 6 месеца и 5 години, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания (исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, ХОББ, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, онкологични заболявания и имунодефицитни състояния), както и медицинските специалисти, обясняват лекарите.

Всичко това обуславя социално значимата роля на грипа и сезонните вирусни инфекции в общественото здравеопазване, категорични са от ВМА.

Все още у нас не е регистриран нито един случай на грип, но до края на месеца се очакват първите болни. Според специалистите, пикът на грипната епидемия ще е след Нова година, като щамовете, които ще ни атакуват са „Хонконг“ и „Мичиган“.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326