Доказаха, че е невъзможно да спрем стареенето

С напредването на възрастта с човешките клетки се случва едно от тези две неща: или забавят и губят функциите си, или се размножават неконтролируемо и стават ракови

339
стареене

Да остарееш е естествена част от живота, но това не пречи на хората да се обръщат към всякакво „антиейдж“ третиране на кожата си, специализирани диети и други трикове, за да се опитат да спрат ефектите на стареенето.

Ново проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показва обаче, че тези усилия за противопоставяне на стареенето са крайно безсмислени – математически е невъзможно да се спре процесът на стареене, пише Live Science.

„Стареенето е математически неизбежно“, обяснява водещият автор на изследването Джоана Мейзел, професор по екология и еволюционна биология от Университета на Аризона.

Логично, теоретично и математически няма изход, е заключението на учените. То се базира на това как функционират и работят заедно отделните клетки на тялото. С напредването на възрастта с човешките клетки се случва едно от тези две неща: Първо, забавят или губят функциите си. Например клетките на косата престават да произвеждат пигмент и стават сиви. И второ, започват да се размножават неконтролируемо, тоест стават ракови. Когато хората остаряват, често развиват ракови клетки в организма си.

В проучването изследователите създават математически модел на междуклетъчната конкуренция. Идеята за естествения подбор показва, че премахването на „бавните“ клетки може да спре процеса на стареене. Но затова пък премахването на тези клетки дава възможност на раковите бързо да се размножават. От друга страна, ако се отървете от раковите клетки, бавните клетки, свързани със застаряването, ще се натрупват и бавно ще се изродят. С две думи – Параграф 22.

И дори ако селекцията е перфектна – да кажем, например, че организмът се отървава от бавните клетки и се държат под контрол раковите клетки  – многоклетъчните организми ще продължат да стареят, защото раковите клетки изглежда „мамят“, когато клетките са принудени да се конкурират за ресурси и в крайна сметка ще заменят другите клетки, казват учените.

„Възможно е да се забави стареенето, но не може да се спре“, отбеляза Мейзел. По думите й може да ограничим единия проблем, но тогава се натъкваме на другия. И с течение на времето нещата ще се влошават по един или по двата начина. „Или всичките ви клетки ще продължат да забавят функциите си, или ще получите рак“, коментира Мейзел. В крайна сметка остаряването е „просто нещо, с което трябва да се справите, ако искате да сте многоклетъчен организъм“, заключава тя.

СПОДЕЛИ