Мотористи на курс по първа помощ във ВМА

При травма най-важни са първите 10 минути, например за 60 секунди през бедрената артерия може да се загубят около 2 литра и половина кръв, обясни директорът на болницата проф. Венцислав Мутафчийски

555
ВМА

Десетки представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders” се включиха в курс за оказване на първа помощ, който се проведе във ВМА.

Партньорството между болницата и мотористите започна преди няколко месеца, когато бе проведена съвместна кампания за насърчаване на донорството в България. Съвместните инициативи ще продължат и занапред, а на следващите курсове ВМА кани всички шофьори.

По време на курса д-р Емил Кържин, който е част от екипа на реанимацията на болницата, показа нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ. На манекени той демонстрира как се спира кървене, как се прави изкуствено дишане и сърдечен масаж.

В лекциите се включи и началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. „Това е чудесна инициатива и аз много се радвам на този интерес от ваша страна. Като военен хирург ще ви кажа едно нещо, което бих искал наистина да запомните – най-честата предотвратима смърт на бойното поле и на пътя – това е спирането на външното кървене”, обясни проф. Мутафчийски. Той отбеляза, че именно мотористите често пъти се оказват първи на местопроизшествието и затова трябва да бъдат подготвени да помогнат.

„Налагането на турникета, външното притискане, вдигането на крайника са изключително важно нещо. Това спасява живот. Само за демонстрация – през бедрената артерия, която е почти колкото пръста ми, за 1 минута може да се загубят около 2 литра и половина кръв, а за 2 минути – има тотална кръвозагуба със смърт. Това кървене се спира с просто притискане. Идеята ни е, че много често вие сте първи на мястото на инцидента и вие не само с ентусизма, но и със знания, можете да бъдете изключително полезни. Освен за златния час, за който сте чували, най-важни си остават платинените 10 минути след травмата, в които вие ще бъдете там. И вашата помощ може да бъде абсолютно безценна”, посочи още началникът на ВМА.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326