Лекари събраха пари, за да сменят ставата на свой пациент

Ортопедите на МБАЛ „Св. София” вече 20 дни се грижат за мъж с увреден слух и зрение, макар че клиничната пътека отдавна е свършила

1467
лекари

Лекари събраха пари, за да сменят ставата на свой пациент, сякаш за да докажат, че в здравеопазването ни може и да има много кривици, но моралът на хората в бели престилки не е една от тях.

Историята на Яким Каръков е повече от трогателна. Преди три седмици мъжът пада и счупва трохантерния масив на тазобедрената става. Родителите на Яким, който е с увреден слух, зрение и с психическо заболяване,  са починали. За него се грижи болната му сестра, която наскоро е загубила съпруга си. Елеонора се бори с болестта и скръбта, и заедно с дъщеря си помага на болния си брат.

Д-р Христо Мазнейков преглежда Яким Каръков в родния му град Петрич. За да може мъжът да се възстанови обаче трябва да се направи операция със скъпоструващ консуматив. Близките имат само малка част от необходимите средства, които са около 5000 лева. Здравната каса поема едва 1000 от тях. Въпреки това д-р Мазнейков предлага лечение в ортопедията на МБАЛ „Св. София”, на която е собственик и директор. След отказа на институциите да помогнат, случаят е представен пред лекарите-ортопеди на частната болница.

„Всички заявиха, че искат да помогнат със средства и само за ден събрахме непосилната за близките на Яким сума”, разказва д-р Мазнейков. Пациентът е опериран и се възстановява в лечебното заведение и след края на клиничната пътека. „Провеждаме рехабилитация и различни процедури, за да може Яким да е самостоятелен и да се грижи за себе си, когато се прибере у дома. Не можем като лекари и хора просто да го изпишем от болницата”, категоричен е д-р Мазнейков. Така пациентът остава на лечение в „Св. София” от 13-и октомври до днес, а сметката ще платят докторите.

СПОДЕЛИ