Първа оставка в кабинета „Борисов 3“: Тръгва си здравният министър

За наследник на проф. Петров премиерът ще избира между своя любимец Петър Москов и фаворита на ГЕРБ и гилдията - директорът на „Александровска“ доц. Костадин Ангелов

Проф. Николай Петров

Първа оставка в кабинета „Борисов 3“! Здравният министър проф. Николай Петров се оттегля от поста си след журналистическо разследване за обществени поръчки, докато е бил шеф на ВМА, от които се е възползвал мъжът, с когото живее дъщеря му. Става въпрос за поръчки за 1,6 милиона лева, спечелени от бащата на внучето му, чиято фирма изобщо не е имала регистрация по ДДС, с което е ощетена държавата с близо 200 000 лева. Професорът обаче твърди, че законът при провеждането им е спазен.

„Оставката на здравния министър е подадена пред премиера Борисов след среща на четири очи. Това, което разбирам, е, че министърът е приел един морален акт“, коментира финансовият министър Владислав Горанов. „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми, 60 години се боря за това име”, е заявил Николай Петров пред Горанов. По-рано днес финансист номер едно съобщи, че ГЕРБ ще мислят две седмици дали „деянието на министъра е съвместимо с поста, който заема“. Проф. Петров явно е предпочел да изпревари събитията, като сам се оттегли.

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров е специалист по анестезиология. Политическата му кариера започва като служебен министър на здравеопазването в правителството на Марин Райков през пролетта на 2013 г. След това е назначен за директор на ВМА-София. От 4 май 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

За наследник на проф. Петров се спрягат две имена. Първото е на здравния министър в кабинета „Борисов 2“ д-р Петър Москов. Както Скенер.нюз пръв писа за смяната се заговори веднага след спешната операция на проф. Петров във ВМА през септември. Москов е любимец на премиера, но не е приеман еднозначно в ГЕРБ и в лекарското съсловие, макар в началото на мандата си да имаше по-висок рейтинг дори от този на Бойко Борисов. Припомняме, запознати твърдят, че министър-председателят е поканил д-р Москов преди да предложи на проф. Петров, но говорителят на Реформаторския блок е отказал с мотива, че десните останаха извън парламента. Дали втори път Москов ще отклони поканата на Борисов предстои да разберем.

Второто най-спрягано име за горещия стол в здравното ведомство е това на директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов. Той е фаворит на ГЕРБ и на съсловието, но и доц. Ангелов също е отклонявал вече няколко покани да стане министър.

Предстоят и още рокади – с проф. Николай Петров най-вероятно ще си тръгне и целият му екип. Не е сигурно, че и управител на НЗОК ще остане проф. Камен Плочев, който беше посочен еднолично от здравния министър. Все пак кандидатурата на проф. Плочев беше гласувана почти с пълно единодушие от депутатите, но бюджетът на касата за следващата година не се хареса на никого и това отново разбуни духовете в системата.

Поне трима директори на столични болници също трябва да се притесняват от предстоящата рокада на върха в МЗ. Това са директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и временно управляващият ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

СПОДЕЛИ