Хирургът, който „направи“ ново лице на болен от рак, е лекар на годината

Доц. Николай Янев ще получи най-престижното отличие в медицината на 19 октомври – Денят на българския лекар

1065
лекарят на годината
Доц. Николай Янев

Доц. Николай Янев е номиниран за Лекар на годината, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). Доц. Янев е лицево-челюстен хирург, който е познат с работата си както у нас, така и във Великобритания. Тази година доц. Янев извърши уникална операция в „Пирогов“, с която „направи“ нови лице на онкоболен пациент. Доц. Янев и екип от още 20 лекари успяха да поставят 3D принтиран индивидуален имплант, чрез който бе спасен 43-годишен мъж с рак на лицето. Революционната за Югоизточна Европа интервенция продължава над 12 часа. По време на нея в операционната на неврохирургията на „Пирогов” доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстраняват костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място е реплантирана с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. „малък пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксират към индивидуално изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

За осъществяването на тази операция бяха съчетани върхови технологии от различни европейски държави. Освен прилагането на високи технологии, в тази изключително сложна интервенция е приложен още един основен принцип на медицината на бъдещето, а именно интердисциплинарният подход, чрез съчетаване на екипи от различни специалности, уточняват от БЛС.

Най-престижната награда в медицината у нас ще бъде връчена на  церемония, която ще се състои на 19.10.2017 г., в хотел „Маринела“. Събитието се провежда за седма поредна година в Деня на българския лекар – 19 октомври, на който се чества и празникът на Св. Иван Рилски – покровител на медиците. Тази година 28-те лекарски колегии от страната са отличили за награждаване свои колеги в седем основни категории, сред които: млад лекар, принос за развитие на иновативната медицина, доайен в медицината и голямата награда – Лекар на 2017-а.

На събитието се очаква да дойдат председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова, здравният министър проф. Николай Петров, управителят на НЗОК Проф. Камен Плочев, зам.-кметът на София в направление „Здравеопазване“ Дончо Барбалов, директорите на най-големите университетски болници в страната и др.

През миналата година лекар на годината стана проф. Никола Владов от ВМА, който е най-добрият коремен хирург у нас, извършил и над 60 чернодробни трансплантации.

СПОДЕЛИ