Разделянето на сиамските близнаци от Сливен – мисия невъзможна

Десетки лекари са категорични, че операцията не може да се извърши нито у нас, нито в чужбина, Янко и Богдан остават съединени

382
близнаци
Снимка: Нова телевизия

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен Янко и Богдан е анатомично невъзможно и не би могло да се извърши нито у нас, нито където и да било в чужбина. В това са категорични десетки медици, участвали в  експертния консилиум, свикан, за да се произнесе по сложния казус. Това са лекари от болниците „Св. Наум“, „Александровска“, НКБ и Пирогов, както и представители на Министерството на здравеопазването.

Припомняме, момчетата се родиха в Сливен в края на август 2016 г., като 14-годишната им тогава майка и 18-годишният им баща се оказаха братовчеди.

Случаят на Янко и Богдан е един на 2,5 млн. раждания и чисто анатомично едното тяло не може да се отдели от другото. Причината е, че сиамските близнаци имат един общ крайник, с общ нерв, който е много лошо кръвоснабден. Освен това са с общо тазово дъно с общи органи и общи костици, два стомашно-чревни тракта и две отделителни системи, но с обща коремна кухина и общ полов орган. В тази ситуация дори да се пристъпи към операция, тя ще бъде изцяло за сметка на единия близнак, се казва в окончателното становище на националните консултанти. Освен това здравословното състояние и на двете деца не позволява хирургична интервенция и никой не може да гарантира, че при евентуална операция и двамата ще оцелеят.

Единият близнак е с напълно деформирана сърдечносъдова система, а другият – със сърдечна малформация. Едното от децата е с неразвит мозък, изключително тънка мозъчна кора, без преграда между полукълбата и атрофирало кръвоснабдяване. Няма също каротидна артерия и на практика има единствено рефлекси. Лекарите не се наемат и с прогноза за живота на децата оттук нататък, а по думите им такъв случай досега не е описан в медицинската литература.

Със същите мотиви Фондът за лечение на деца отказа да финансира операция по разделянето на децата в Америка, въпреки че преди няколко месеца родителите получиха оферта от клиника в Ню Йорк.

СПОДЕЛИ