Медицински Оскар за проф. Николай Петров

Проф. Богдан Петрунов получи голямата награда за цялостен принос, а лекар на годината стана трансплантологът доц. Радосвет Горнев

2438
оскар

Здравният министър проф. Николай Петров получи Медицински Оскар в категория „Клинично сътрудничество и работа в екип“. За трета поредна престижни статуетки получиха 14 лекари, медицински екипа и болници, а официалната церемония се състоя снощи в столичния хотел „Премиер Бест Уестърн“.

Голямата награда за цялостен принос в развитието на медицината получи акад. Богдан Петрунов. Той е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и по света. Лекар на годината пък стана трансплантологът от столичната „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев. Шефът на отделението по хирургия в Правителствена болница прави по 400 операции годишно – от херния, през рак на дебелото черво, до присаждане на черен дроб.

оскар
Проф. Николай Петров

Наградата „Иновации в медицината“ беше връчена на д-р Станимир Сираков от столичната Университетска болница „Св. Иван Рилски“. 32-годишният медик се прочу с няколко уникални за България операции, като при едната от тях извърши мозъчна интервенция на 10-годишен пациент през вена на крака му, без да отваря черепа.

Със специален приз беше отличена проф. Екатерина Титянова за нейния световен принос в неврологията и по-специално в областта на реорганизацията на мозъка след инсулт. Статуетка за професионално признание получи и най-известният ни онкогинеколог проф. Григор Горчев.

За болница на годината бе обявена УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас, собственост на бившият депутат от ГЕРБ Семир Абу Мелих. Лечебното заведение, което разполага с 13 клиники, е най-бързоразвиващото се и основен фактор в здравеопазването в Югоизточна България.

За социална отговорност и човешки ресурси беше отличена фармацевтична компания „Актавис“. Българският лекарски съюз и зам.-преседателят на организацията д-р Галинка Павлова получиха статуетка за кампанията „Не на насилието срещу медици“.

СПОДЕЛИ