Пистолет с лепило затваря рани

Идеята на австралийските учени е на път да остави в миналото хирургичните конци и досадните шевове

341
лепило

Вместо традиционните методи за зашиване на разрези след операции и наранявания учени от Сидни предлагат раните да се „затварят” с помощта на специално протеиново лепило, съобщи „Лайф”.

Принципът на действие е прост – специален пистолет нанася антибактериалното лепило върху повърхността на раната. Няколко секунди по-късно хирургът започва да го нагрява с ултравиолетова лампа.

Втвърдяването му все пак не се вписва в обичайните разбирания за ползваните от хирургията средства. Главното, с което хирургичното лепило се отличава от аналозите си, е еластичността му. Благодарение на структурата си, то може да се разширява и свива заедно с тъканите на пациента.

По думите на учените потенциалът на иновативната технология е много голям, тъй като специалните пистолети с подобно лепило могат да се използват от екипи на Спешна помощ, както и от спасители. Това ще позволи да се намали смъртността от кръвозагуба при инциденти, катастрофи и наранявания с огнестрелно оръжие. Важно уточнение на австралийските специалисти е, че новото хирургично лепило може да се ползва за затваряне на рани, но не и при вътрешни кръвоизливи.

СПОДЕЛИ