Москов: Не може касата да работи с всяка болница, която се пръкне

Пръстовите отпечатъци не били грешка, но подценяването на сивата икономика в сектора – да, твърди бившият здравен министър

796
Петър Москов
Петър Москов

Дълговете на болниците са системен проблем и решението е политическо – здравната каса трябва да сключва договори избирателно, а не с всяка болница, която се пръкне. Това заяви пред бтв д-р Петър Москов, който беше министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов. По думите му обаче в момента няма политическа воля, а лобизъм.

Според Москов пари от НЗОК трябва да получават само онези лечебни заведения, които отговарят на най-високите стандарти за качество, осигуряват комплексна грижа и имат спешен прием 24 часа в денонощието. „Тази година например болниците разполагаха с 18 млн. лева повече от миналата, но големите структуроопределящи лечебни заведения като „Пирогов“, „Алекснадровска“, „Св. Анна“ и всички областни болници са получили 3 млн. лева по-малко. За сметка на клиники, чиито имана хората дори не знаят, камо ли да търсят помощ в тях“, коментира бившият министър.

Той беше категоричен, че държавата трябва да влезе и в ролята си на собственик на болници и да започне да ги ремонтира, както ремонтира републиканските пътища. „Не може за ремонти да се плаща от вноските ни в касата“, посочи Москов и повтори за пореден път идеята си, че държавните и общински лечебни заведения трябва да престанат да са търговски дружества. И това обаче не е решение, което МЗ може да вземе без политическа подкрепа, уточни той.

Москов не смята, че въведените по негово време пръстови отпечатъци са били грешка. „Решението за въвеждането им беше отменено от съда. Идеята на управляващите сега е да се въведе здравна карта, което ще е по-скъпо и може пак да бъде отменено от съда“, допълни той. Той не откри и други генерални грешки по време на своя мандат. „Всъщност допуснах една  – подцених сивата икономика в сектора“, заяви бившият здравен министър.

Относно т.нар. турските ваксини, за които го разследват, Петър Москов каза, че спи спокойно, защото знае, че е защитил обществения интерес. И се закани на свой ред да съди виновните за скандала.

 

СПОДЕЛИ