Проф. Николай Петров: Искат да ме дискредитират

Бяга се от темата за остойностяването на медицинския труд, призна здравният министър

1338
Проф. Николай Петров

Трябва да бъда дискредитиран, а обвиненията срещу мен не се отправят случайно.  Това заяви здравният министър проф. Николай Петров в кулоарите на парламента по повод одитния доклад на ВМА, касаещ периода на неговото управление  – от 1 юни 2014 г. до 31 януари 2017 г.

Докладът, който е от 51 страници и констатира множество нарушения, вече e изпратен от Министерството на отбраната във Военна прокуратура.

„Засегнах много интереси, като намалих разходите на лечебното заведение с 20 милиона лева на годишна база. Интересите са на тези, които не могат да взимат тези милиони“, обясни пред журналисти проф. Петров.

По-рано днес здравният министър отговаря на въпроси на депутати по време на парламентарния контрол. „По темата за остойностяването на медицинския труд се бяга“, призна той. Проф. Петров отбеляза, че откакто се работи по системата на клиничните пътеки няма яснота за формирането на заплатите на медицинските работници, а недофинансирането на самите пътеки е една от причините болниците да трупат дългове. „Определянето на цената на труда на лекарите и сестрите ще доведе до промяна на целия модел на финансиране на здравеопазването“, посочи проф. Петров. По думите му начинът за формирането на работните заплати ще залегне в подготвената от ресорното ведомство стратегия за болничния сектор.

„Много по-сериозен казус за решаване е дали болниците трябва да продължат да бъдат търговски дружества. Дали ще работим пазарно и в същото време ще се правим на лицемери и ще говорим за хуманност и Хипократова клетва“, заяви още здравният министър. Според него започват да се „бият“ понятията морал, човещина, отговорност и търговия.

Интерес предизвика и едно иронично предложение на проф. Петров: „Би било добре оттук нататък, когато се назначават министри, да бъдат по двама. Единият да гаси такива пожари – то не беше Ловеч, Враца, то не беше проекта за Спешна помощ… Давате ли си сметка, че на мен не ми остава време да се покажа и да погледна в перспектива, а ме питате за политики. Та единият министър ще рине и ще мете, а вторият – да отправя политиките за в бъдеще“.

СПОДЕЛИ