Във ВМА лекуват белези от акне с лазер

Екипът на д-р Весел Кантарджиев обяви безплатни дерматологични прегледи през цялата следваща седмица

5922
акне

Безплатни прегледи за акне обяви ВМА през цялата следващата седмица. Консултациите ще извършват началникът на Клиниката по дерматология д-р Весел Кантарджиев и колегите му – д-р Айлин Шеф и д-р Весела Кръстева. Прегледите ще се проведат от 9-13 октомври, от 10:00 до 12:00 часа, в кабинет 227 в поликлиниката на ВМА. Всеки, който иска да ги посети трябва предварително да се запише на тел. 02/ 92 26 181 и 02/ 92 25 002, от 09:00 до 18:00 часа. Не е необходимо направление от личния лекар, уточниха от лечебното заведение.

„Акне вулгарис засяга милиони хора по света и е мултифакторно заболяване, което обикновено започва в пубертета. Андрогенно зависимо е и се появява в областите богати на себацейни жлези“, обясни за Скенер.нюз д-р Весел Кантарджиев. Лицето, деколтето, гърба и раменете са най-често засегнатите зони, като се появяват комедони, папули, пустули, нодули и кисти. И въпреки че е много вероятно след пубертета акнето да изчезне, то остава неприятни белези, които влошават качеството на живота. „Във ВМА се борим с белезите чрез микродермабразио, химически пилинги, лазери и филъри. Не трябва да се подценява факта, че белезите при акне не са само физически“, подчерта д-р Кантарджиев. Той посъветва младежите навреме да се обръщат към дерматолог, за да не носят следите от акнето през целия си живот.

„Модерната терапия на акне е комбинирана и патогенетично насочена. Първо, стремим се да намалим мастната секреция чрез медикаменти, които въздействат върху мастните жлези и правилно да почистваме засегнатите зони. Антибиотичното лечение, било то локално или вътрешно, е с цел да намали прекаленото разрастване на нормалната бактериална кожна флора, която е причина за възпалителните прояви. И много често се вклчват кератолитични локални медикаменти действащи върху абнормната фоликуларна кератинизация. Не се учудвайте, ако сте възрастен с акне и Вашия дерматолог изисква хормонални изследвания – в някои случаи се налага приемането на орални контрацептивни средства“, обясни д-р Кантарджиев. Най-новият медикамент за борба с акнето е Клереска. „Става дума за нов клас биофотонично лечение, което цели всичко това – да се намали бактериалната популация и възпалението и да стимулира колагеновата синтеза и възстановяване“, добави началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.

СПОДЕЛИ