Довиждане, скъпа ЕМА

ЕК определи кандидатурата ни за домакин на лекарствения регулатор като несериозна, София не отговаря на пет от шест възможни критерия

ЕМА
Д-р Мирослав Ненков по време на представянето на кандидатурата на София за домакин на ЕМА в Брюксел

Шансовете страната ни да приюти Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са равни на нула. Това стана ясно вчера, след като Европейската комисия направи преглед на кандидатурите на 19-те града, пожелали да бъдат новото седалище на ЕМА. Всички представени кандидатури са оценявани по шест основни изисквания, като Българи търпи сериозни критики по пет от тях. Трупаме точки само от факта, че у нас няма базирана евроагенция, което очевидно ще продължи да е така още дълго.

В кандидатурата на София, ЕК установява слабости в областите помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи и какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в лекарствения регулатор.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата й, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването.

На фона на унищожителната оценка на ЕК, туровете на зам.-здравните министри д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева из Европа продължават. Д-р Ненков направи доста дипломатически совалки, но явно очарованието му и способността да разказва вицове не са дали резултат. Ще бъде несправедливо обаче да хвърляме цялата вина върху здравното ведомство, тъй като критиките на Европейската комисия са основно към Министерски съвет. Но пък всички ние плащаме както за публичното унижение на страната ни, така и за самолетните билети на д-р Ненков. Само за сравнение, не че между България и САЩ може изобщо да се прави такова, американският здравен министър Том Прайс подаде оставка преди два дни, тъй като похарчил 400 000 долара за служебни пътувания.

Окончателното решение кой ще е новият дом на ЕМА ще стане ясно през ноември, когато всички държави-членки ще дадат гласа си. Засега София е на дъното и това се потвърждава и от други две проучвания – сред служителите на лекарствения регулатор и сред Европейската асоциация на иновативните фармацевтични компании. Според тези анализи най-предпочитани са Амстердам, Копенхаген, Барселона, Милано, Виена и Брюксел, а най-нежеланите домакини са София и Загреб.

СПОДЕЛИ