„Събудиха“ мъж от будна кома

С имплантиране на нервен стимулатор в гърдите връщат част от съзнанието на пациенти във вегетативно състояние

461
будна кома

Мъж във Франция е възвърнал известна степен на съзнание, след като е бил във вегетативно състояние в продължение на 15 години. Медиците са изпробвали върху 35-годишния пациент, ранен при автомобилна катастрофа, експериментална терапия, която включва имплантиране на нервен стимулатор в гърдите му, съобщава BBC.

Ангела Сиригу, от Когнитивния институт на науките Марк Жаннардо в Лион, заяви, че е избрала наистина предизвикателен пациент, който да опита лечението. Имплантът стимулира вагалния нерв. „Вълшебният“ нерв свързва мозъка с много части на тялото и помага за контролиране на автоматични или подсъзнателни функции, включително бдителност и будност, обяснява Сиригу.

След един месец на стимулиране на вагалния нерв мъжът вече може да отговори на прости инструкции, да обърне главата си и да следва обект с очите си. Според експерти, тези резултатите са потенциално много вълнуващи, но трябва да се повтарят, тъй като не може само от един случай да се направят генерални заключения. Освен това стимулирането на вагалните нерви (VNS) може да не работи толкова ефективно при пациенти с различни модели на увреждане на мозъка. Все пък засега това е единствената реална надежда за такива болни да върнат част от съзнанието си.

Вегетативно състояние или добилото популярност понятие „будна кома“ е, когато човек е буден, но без признаци на осъзнаване. Тези болни могат да отворят очите си, да се събудят и да заспят на редовни интервали и да имат основни рефлекси, да регулират сърдечния ритъм и дишането без помощ. Те обаче не могат да говорят, да следят обект с очите си или да реагират на гласове, не показват признаци на емоции и на практика нямат никакво съзнание.

СПОДЕЛИ