Шефът на „Пирогов“ уволни проф. Милан Миланов

Асен Балтов разгневи медиците с раздуване на администрацията, трупане на нови дългове и най-новата му идея – специализанти ще работят като регулировчици в коридора

Проф. Миланов
Проф. Милан Миланов

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е уволнил една от емблемите на спешния институт проф. Милан Миланов. „Заповедта е подписана на 24 август, аз обаче я получих едва на 14 септември. Мотиви няма, обяснения не получих никакви, той дори не посмя да ме извика и в очите да ми каже, че съм освободен“, коментира пред Скенер.нюз проф. Миланов, чийто живот от 1976 г. до 14 септември 2017 г. преминава в „Пирогов“.  Минал е от обикновения ординаторски стол до директор на спешната болница. Не я е напускал и за един ден.

След назначаването на проф. Балтов от служебния министър д-р Илко Семерджиев за директор обаче, проф. Милан Миланов получава първия удар – оставен е на граждански договор като консултант. „Договорът ми беше за една година, което означава, че щом се прекратява, би трябвало да има някакви аргументи. Такива не получих“, уточни шефът на столичната колегия на Българския лекарски съюз.

Припомняме, проф. Асен Балтов се разправи по същия начин и с детския травматолог д-р Атанас Кацаров, и със спешния медик д-р Десислава Кателиева, които си позволиха публично да изразят несъгласие с методите му на управление.

Днес и други медици от „Пирогов“, в отворено писмо до медиите, се разгневиха на директора си. „Ние, лекари и медицински сестри, сме възмутени от методите на работа на проф. Балтов. Той увеличава администрацията и ударно назначава чиновници за сметка на нас, лекарите и сестрите. Администрацията се назначава на огромни заплати, а в същото време напускат известни специалисти. Отделно в болницата се правят безсмислени ремонти за огромни пари“, пишат част от работещите в спешния институт, които не са се подписали с имената си от страх от саморазправа. По думите им проф. Балтов реже лентички и си преписва заслуги, които са направени от предишното управление. За 7-месечното му управление дълговете на „Пирогов“ са се увеличили с още над 2 млн. лева, а причините се коренят в неговата некомпетентност, твърдят още медиците.

„Ние, лекарите и сестрите, очакваме рокади в „Пирогов“ от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. Ние се надяваме още да бъдат разследвани документите, дипломите и конкурса за избор на директора на спешния институт, тъй като „Пирогов“ продължава да се управлява от човек на служебния министър-председател Огнян Герджиков“, завършва писмото.

Междувременно проф. Асен Балтов блесна с нова идея. „Искаме от 1 октомври да въведем докторски триаж, където наши млади колеги да дават 12-часови дежурства. Двама лекари ще насочват пациентите в кой кабинет трябва да отидат, примерно с основното си заболяване. Те ще стоят във фоайето на „Пирогов“. В момента тече организацията по тази идея и се надявам до края на годината да бъде факт“, гордо заяви Балтов пред БНТ. Ако поне малко разбираше от триаж обаче, той щеше да знае, че това не означава специализанти да изпълняват ролята на нещо средно между регулировчици и митничари в коридорите на болницата, вместо да се учат на медицина.

И въпреки, че вече няколко дни проф. Балтов се опитва да убеди цялото общество, че болницата не е нарушила правилата като не е помогнала на пострадал в катастрофа на 10 метра от входа на „Пирогов“, а го е оставила да чака линейка, той поясни, че когато има местопроизшествие в близост до института някой от тези двама лекари-регулировчици „винаги би могъл да отиде да види за какво става дума“.

СПОДЕЛИ