Писалка открива рак за секунди

Устройството ще се използва по време на операции още през следващата година

376
рак

Учени от Тексаския университет в Остин, САЩ, са разработили инструмент, който може да диагностицира рак за изключително кратко време. Инструментът разпознава злокачествените клетки само за 10 секунди при над 96% точност и се нарича MasSpec Pen.

Раковата тъкан се идентифицира само чрез допир по време на оперативната интервенция. Така лекарите трябва да докоснат върха на писалката в тъканта и тя да установи дали е ракова или не. При допира устройството прави молекулярен анализ на тъканта и за 10 секунди определя състоянието й. Така хирурзите по-бързо и лесно могат да се ориентират колко и какво да „изрежат“.

„Ако говорите с онкоболни след операция, едно от първите неща, които мнозина ще кажат, е: Надявам се, че хирургът е премахнал рака изцяло. Технологията ни може значително да подобри шансовете, хирурзите наистина да премахнат всяка следа от рак по време на операцията”, споделя Ливия Шивинато Еберлин, асистент по химия в Остин.

В момента най-съвременните методи, които хирурзите използват, за да диференцират рака и здравите тъкани, се наричат ​​Анализ на замразената секция. Недостатъкът на този метод е, че той изисква да бъде подготвена и изследвана проба от патолог, което може да отнеме повече от 30 минути и оставя пациента подложен на повишен риск от инфекция. Освен това може да се окаже ненадежден в 10 до 20 % от случаите.

MasSpec Pen открива биомаркерите на определени видове тумори, използвайки софтуер, за да ги сравни с каталог от 253 проби, включващи както здрави, така и ракови тъкани от гърдата, белия дроб, щитовидната жлеза и яйчниците. Екипът, разработил писалката, е подал документи за патентоване на технологията и очаква да започне тестове по време на онкологични операции още в началото на следващата година.

СПОДЕЛИ