Проф. Никола Владов оперира на живо

Мултидисциплинарният подход при лечението на рака на панкреаса, ще е темата на тазгодишния курс по чернодробно-панкреатична хирургия, който ще се проведе във ВМА от 23 до 25 ноември

3256
трансплантациите

Проф. Никола Владов ще оперира на живо по време на тазгодишното издание на курса по чернодробно-панкреатична хирургия. Той ще се проведе във ВМА от 23 до 25 ноември, а темата е ще „Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход при лечението“.

Демонстрации на живо ще има от както от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, така и от залите за инвазивна гастроентерология, където проф. Крум Кацаров и екипът му същ ще покажат уменията си.

Лекции ще изнесат водещи европейски и български хирурзи в областта на панкреатичната хирургия, която се смята за най-сложната. „Мултидисциплинарният подход изисква лечението на рака на панкреаса да се провежда във високо специализирани центрове с голям обем на дейност, където качеството и сигурността на лечението се подобряват със сериозни темпове. Всичко това налага актуализиране и глобализиране на познанията в тази област“, посочи проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА и директор на курса.

„Ще ни гостуват известният френски панкреатичен хирург д-р Сами Докмак, проф. Попеску от Букурещ, проф. Емелио Висенте от Мадрид и сръбският проф. Зоран Милошевич. Идеята е да покажем най-новите тенденции в лечението на рака на панкреаса. Лечение, което стана изключително агресивно, все повече се подчинява на миниинвазивните техники на хирургията и в частност на лапароскопската и роботизирана хирургия“, обясни за Скенер.нюз проф. Владов. По думите му в България около 1000 души годишно се разболяват от рак на панкреаса и тревожното е, че едва 20 % от пациентите стигат до радикално хирургично лечение, а останалите търсят помощ твърде късно, когато грижите са само палиативни.

„Ракът на панкреаса е коварен и с това, че протича тихо и без болка. Има издайнически сигнали като внезапно пожълтяване, поява на необоснован диабет в ранна възраст, дискретни болки в кръста, но в повечето случаи хората не им обръщат внимание и се стига до неприятната ситуация да оперираме твърде късно“, добави проф. Никола Владов. Статистиката показва, че от рак на панкреаса се разболяват повече мъже, така че те трябва да бъдат по-наблюдателни за подобни симптоми.

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326