Уволнената д-р Троева ще съди здравния министър

Проф. Николай Петров намекна за схема, чрез която определени хора решават в кои точно клиники да се оперират болните деца

261
д-р Троева
Д-р Тинка Троева

Уволнената шефка на фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева се закани да съди здравния министър проф. Николай Петров.  В телефонно интервю за БНТ тя обясни, че случаят, за който е наказана, а именно изпращането на бебе за чернодробна трансплантация в Германия, е решен по правилата.

„Не очаквах министерството и лично министърът на здравеопазването да стигне до тук, така че съм си потърсила адвокат и ще правя изявления само с негово съгласие и след като обсъдя това, което казвам с него. Разбира се, че ще се защитавам затова, защото досега съм живяла един почтен живот и съм длъжна да се защитя. Това, което каза г-н министърът, мога да го оборя в много точки и то с доказателства. Това първо. Второ, обаче съмненията му за канали за изтичане – значи това надхвърля почтеността на нашето семейство и на нашето съществуване. Така че там аз наистина ще потърся отговорност“, каза Троева и отхвърли обвиненията за лични връзки с германската клиника, за каквито намекна министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Решението за уволнение на д-р Тинка Троева като директор на ЦФЛД е „в резултат на натрупвания“, обясни здравният министър, като уточни, че в много случаи е бил недоволен от работата на директора, но последният е „прелял чашата“ на търпението му.

„Грубо погазване на правилата, разписани в правилника, в закона за работа. Нещо, което постави дори мен в много деликатна ситуация. Става дума за едно малко детенце, много болно, което е в Германия и трябва да бъде трансплантирано, майката да бъде донор. На мен ми се поднася цялото досие със съответния формуляр S2 да подпиша за 120 хил. евро, при положение че не са изпълнени законовите изисквания тук. Най-вече, че това дете първо трябва да е консултирано в трансплантационен център, наш, и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантация. Нито едното, нито другото е направено. И аз съм пред дилемата дали да не подпиша този формуляр S2 и да се доверя на правна дирекция в министерството, на инспектората в министерството, които веднага провериха случая. И двата доклада са, че това е закононарушение“, коментира проф. Петров, като обобщи, че ако не подпише, поставя живота на детето в риск, а ако подпише, става „клиент“ на прокуратурата.

Министърът разказа още, че случаят не е консултиран с двете лечебни заведения у нас, които правят чернодробни трансплантации – ВМА и „Лозенец“. Детето е изследвано в наша болница, но не трансплантационен център, посочи той и изрази недоумение защо все пак, след като на бебето са направени необходимите изследвания у нас, то е изпратено за повторни изследвания и в Германия. „Никой няма право, законово да изпраща за втора процедура, примерно изследвания, още веднъж в Германия и за това нещо 10 хил. евро са заминали“, коментира проф. Петров.

Той заяви още, че това дали трансплантацията на детето може или не да се направи в България, трябва да кажат само специалистите от двата трансплантационни центъра – ВМА и „Лозенец“. „Нито един от двата центъра обаче не знае за случая. Това е безобразие“, заяви министърът и отбеляза, че в казуса има много въпроси, на които не може да си отговори и по тази причина е изпратил сигнал до прокуратурата. „Да се разследва цялата хронология на този казус, защото, за съжаление, той е последният, но не единственият“, подчерта проф. Петров.

Запитан има ли съмнения за допълнителни интереси във връзка с избора на клиника в Германия, министърът заяви: „Чувал съм доста хипотези в тази област. Дори за различни ценоразписи. Една цена за трансплантация на местни граждани от съответната европейска страна и съвсем друга цена за български граждани. Определено имам съмнения за такива практики, имайки предвид честотата на клиниките, имайки предвид консултантите от наша страна и появата на съответната клиника, от друга страна. Но това не ми е работа, надявам се прокуратурата да го разнищи добре този проблем. Имам съмнения.“

Припомняме, същите съмнения, но към Павел Александров, имаше бившият здравен министър Петър Москов. Тогава обаче сегашният заместник на проф. Петров д-р Мирослав Ненков публично защитаваше Павел Александров, наричайки уволненията във фонда и разследването за злоупотреби „публично покушение, което руши доверието на хората в институтация, призвана да помага на болните дечица“.

СПОДЕЛИ