Проф. Камен Плочев: Касата се източва с онкомедикаменти

Въпреки това ще има амнистия за тези, които досега са крали, а до края на 2018 г. ще бъдат въведени електронното досие и направление, обеща шефът на НЗОК

343
Камен Плочев
Проф. Камен Плочев

Основният теч в касата е от лекарствата, призна управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. „Фондът се източва основно от лекарствата и трябва да го кажем това точно и ясно. Имаме една изключително недобре координирана и недобре подредена система за контрол на лекарствените средства, които се използват в онкологията и в хематологията. Там има много да се работи“, обясни проф. Плочев пред бтв и се закани, че това ще се промени със затягане на контрола.

„Второ – ще направим системата прозрачна. Така че всеки да знае какво дава държавата за него. Затова и започнахме кампанията за да информираме хората, че всеки един здравноосигурен може да получи своя уникален код за достъп“, обясни шефът на касата. По думите му в момента във фонда се работи много активно, така че да можем да заявим и получим своя УКД за медицинското си досие по телефона, вместо да се разкарваме до районната каса по местоживеене. „С уникалния код вече всеки ще може да ходи на преглед и доктора да знае от какво е боледувал, какви изследвания са му правени. А и ако някой бръкне без теб в здравното ти досие и ти пише някаква манипулация, тоест източва касата, телефонът ти звъни и ти казва „Внимание, в момента някой те лекува“. И ти веднага можеш да провериш какво се случва и да подадеш сигнал, ако някой лъже“, разясни как ще работи системата проф. Плочев.

Той добави, че си е поставил за цел до края на 2018 г. да бъдат въведени и електронното досие и направление, а електронната рецепта най-вероятно ще е факт през 2019 г. „Едно нещо обаче искам да кажа – никой да не се страхува от това, че отваряме уникалния код. Тоест, виждаме с какво е лекуван човека и ако открием вътре някакви нарушения, ще накажем някого. Никого няма да наказваме. Пито, платено. Каквото е дадено, дадено. Целта е да направим системата прозрачна и да заработи. От никого няма да търсим абсолютно никаква отговорност. Но отсега нататък, който бъде хванат в издънка ще си плаща“, посочи още проф. Плочев.

По думите му здравната каса е институция, която е конструирана така, че тромаво и трудно да изпълнява това, за което е създадена – да дава по максимално лесен и достъпен начин здраве на хората. „Всъщност това е и най-големият проблем на родното здравеопазване – че здравето бе превърнато в стока, а то е ценност. Не може да правиш търговско дружество, тоест да търгуваш със здраве. Според мен със здраве не се търгува. Това трябва да се промени“, заяви управителят на НЗОК.

Той призна, че се очаква преразход в бюджета, но според него недостигът бил контролируем. Припомняме, в доклад на финансовото министерство се твърди, че разходите за лекарства растат безконтролно и част от парите, които се дават за медикаменти (а те тази година са над 1 млрд. лева) се изразходват неефективно. „Разходите са направени за здравето на хората, като например парите, с които касата покрива новото лечението на хепатит С. Успеваемостта на иновативната терапия е 98 %. Съвременната медицина изисква много разходи, защото е страшно иновативна. Нас ни заливат с нови диагностични методи, с нови видове лекарствени средства. Ние се стараем максимално бързо да ги приложим и естествено е, че ще имаме някакъв недостиг. А който казва, че има и неефективни харчове, първо трябва да го докаже“, коментира проф. Камен Плочев. Той изчисли, че в края на годината касата ще „излезе на нула“, въпреки прогнозите на зам.-финансовия министър и шеф на надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев за дупка от 285 млн. лв. в бюджета на фонда. „Нашата цел е да даваме здраве. Тоест цената е една – здравето. А за другите неща ще намерим пари“, добави проф. Плочев.

Управителят на касата смята, че има ефективни механизми, по които да се дисциплинират болниците. „Става въпрос за взаимодействие между НЗОК, Министерството на здравеопазването и лечебните заведения. Но няма да закриваме болници, тъй като това би било престъпление“, категоричен е той. И увери, че състоянието на лечебните заведения не е толкова лошо.

СПОДЕЛИ