Германия ще разследва наши лекари

НЗОК дължи на чужди клиники над 240 млн. лева, иска отсрочка

358
БЛС

Партньорите на НЗОК от Германия са изразили готовност да предприемат проверки за установяване на евентуални схеми за източване на касата, при които се облагодетелстват български лекари, работещи в немски клиники. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на фонда и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.

Той припомни, че има съмнения, че някои наши лекари привличат в Германия пациенти, които преди са лекували у нас. „На вниманието на касата и на представители на немските фондове е представен въпросът дали български пациенти са се лекували неправомерно за сметка на НЗОК избирателно при лекари в чужбина, при положение, че са могли да получат терапия и у нас. Не искам да обвинява никого конкретно в подобни схеми, работи се въпроса“, обясни Ананиев.

По думите му НЗОК дължи малко над 240 млн. лева на чужди здравни фондове и европейски клиники за лечението на български пациенти. Най-големи са дълговете към фондове от Германия, Австрия и Франция.

Първата среща с представители на фондове от Германия се е състояла вчера и е постигната конкретна договореност за следващата година, както и в средносрочен план. Направени са и първите стъпки за намиране на решение със здравната каса на Австрия. Предстои среща и с представители на френската страна.

Според оценката на председателя на Надзора, разговорите протичат конструктивно и дават основание да се приеме, че ще бъде намерено най-доброто решение. Това за НЗОК би трябвало да означава отсрочка, но за българите, които искат да се оперират в чужди клиники, може да значи невъзможност да го направят, докато страната ни не се издължи на своите партньори.

СПОДЕЛИ