В Токуда оперират рак на простата с Да Винчи

Робот-асистираната лапароскопска хирургия е един от най-слабо травматичните и сигурни методи в света, казва д-р Калоян Давидов

421
Да Винчи
Д-р Калоян Давидов оперира с робота Да Винчи

Робот помага на лекарите при операции на рак на простата. Едва третият у нас апарат Да Винчи заработи вече в столичната болница Токуда, като с него ще се извършва радикална простатектомия за рак на простатата. Още един има в друга частна столична клиника „Доверие“, а първият робот е в плевенската „Св. Марина“, където екипът на проф. Григор Горчев извършва гинекологични операции.

Операциите на злокачествени урологични заболявания се осъществяват от хирургичния екип на отделението по Урология, начело с д-р Калоян Давидов. Изключително прецизната техника на робота позволява много фини движения при отстраняването на простатата. Хирургията е с възможно най-малко травматизъм, кръвозагуба и болка за пациента, по този начин той може да се възстанови много по-бързо в сравнение с отворена хирургия, съобщиха от лечебното заведение.

„Робот-асистираната лапароскопска хирургия е съвременен метод за хирургия при простатен рак. Горди сме, че разполагаме с Да Винчи и нашите пациенти имат достъп до един от най-слабо травматичните и сигурни методи в света. Техниката пести на пациента време за възстановяване, минимизира следоперативната болка, той ще има възможност да води активен начин на живот много скоро след операцията”, обясни д-р Давидов.

Роботът Да Винчи е последна дума на техниката по отношение на минимално инвазивната хирургия. Той се използва най-вече в урологията и гинекологията и е особено полезен при хирургично отстраняване на тумори – на простатната жлеза при мъжете, бъбреците, пикочния мехур, женската полова система. Хирургът управлява робота от конзола, който оразмерява и филтрира движенията му, за да се прецизират до максимална степен. Инструментите му са силно подвижни и покриват 360 градусови движения, което многократно надвишава възможностите на човешката китка. Хирургът вижда оперативното поле на монитор с многократно увеличение и качество. Всичко това прави технологията сигурен и максимално прецизен метод за хирургично лечение. За разлика от гинекологичните интервенции с Да Винчи, които здравната каса покрива, макар и за ограничен брой пациентки годишно, урологичните операции засега не се поемат от НЗОК.

Отделението по Урология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда е специализиран Център по Ендоурология в страната за безкръвно оперативно лечение по ендоскопски, лапароскопски и роботизиран път при заболявания на простатата, бъбреците, пикочния мехур и пикочните пътища, посочват още от лечебното заведение.

 

СПОДЕЛИ