Аптеките спират безплатните лекарства

Ако касата пак отложи плащанията за следващата година, то болните ще останат без медикаменти през ноември, заканиха се от БФС

315
мораториум

Аптеките ще спрат да дават безплатни лекарства или такива, които касата покрива частично, ако НЗОК за пореден път отложи плащанията към тях за следващата година. За това алармира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той уточни, че в края на всяка година именно аптеките са най-ощетени, като получават дължимите им от фонда пари за октомври и ноември с 4 месеца закъснение. „Между 1 и 15 ноември тези, които се вслушат в нашия съвет, няма да обслужват здравноосигурени лица и през този период пациентите няма да могат да получават лекарствата си”, заяви проф. Гетов, цитиран от бтв. Това на практика означава, че над половин милион българи или ще останат без медикаменти, или ще трябва да извадят пари от джоба си, за да си ги купят.

Според предварителните прогнози около 35 млн. лева няма да стигнат на публичния фонд да се разплати с всичките си договорни партньори у нас и днес Надзорният съвет на НЗОК се очаква да реши да отложи плащанията към аптеките за лекарствата за домашно лечение, които се реимбурсират напълно или частично от касата.

Зад сухите цифри в тези доклади обикновено стоят излекувани пациенти и спасени човешки животи, които институциите винаги пропускат. Така пък Деян Денев – директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), коментира доклада на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев до управителя на здравната каса, в който се посочва, че разходите на НЗОК за лекарства през 2017 г. ще надхвърлят рекордните 1 млрд. лева. Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на касата и по-известен в държавата като човека-бюджет, иска спешно орязване на неефективните разходи за медикаменти, каквото и да означава това. Какъв точно ще е кризисният план за попълване на дупката в бюджета на касата, надзорниците ще трябва да решат на днешното си първо заседание след лятната ваканция, но е сигурно, че затягане на коланите ще се наложи, тъй като актуализация е невъзможна.

СПОДЕЛИ