МФ ще реже от разходите за лекарства

Тази година касата ще изхарчи над 1 млрд. лева за медикаменти

374
НЗОК

Министерството на финансите (МФ) иска от здравното ведомство и касата спешен план за орязване на неефективните разходи за лекарства. Според прогнозите на експертите, над 1 млрд. лева ще похарчи НЗОК до края на годината за медикаменти, които покрива напълно или частично. Това е рекордна сума досега, за сравнение миналата година касата е платила за лекарства 905 млн. лева. Освен това крайната сметка е с приспаднатите средства, които фармацевтичните компании връщат по закон на фонда, които тази година ще са над 120 млн. лева.

Не е ясно колко от този 1 млрд. лева попада в графата „неефективен“ разход и колко ще се реже в бюджета за следващата година.  Това което е сигурно е, че МФ ще настоява за допълнителни отстъпки от фармаиндустрията. Поемането на нови скъпи молекули, без да е ясен ефектът от лечението с тях, трайното увеличение на медикаментите по протоколи, които заемат над 50% от всички разходи за лекарства за домшно лечение, както и липсата на контрол са сред основните причини за неефективно изразходване на средствата на НЗОК, твърдят от финансовото ведомство. Припомняме, че зам.-финансовият министър Кирил Ананиев е и председател на Надзорния съвет на здравната каса и на утрешното заседание се очаква именно набелязването на конкретни мерки за ограничаване на харчовете.

Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на годината дефицит в бюджета на НЗОК, сочат още данните на Министерството на финансите. Основната част от сумата са прехвърляните от година в година дългове към чужди клиники за лечение на български граждани – над 250 млн. лв. Недостигът от другите дейности, финансирани от касата, ще е около 35 млн. лева. Всъщност този преразход ще е по-голям – 135 млн. лв., но 100 млн. лв. от тях ще се компенсират от преизпълнението на приходите от здравни вноски. Останалите 35 млн. лв. ще трябва да се прехвърлят за следващата година, като традиционно ще се отложи плащането към аптеките за октомври и ноември.

СПОДЕЛИ