Д-р Мариета Райкова е новият шеф на фонда за лечение на деца

Досегашният директор д-р Тинка Троева, също като един от предшествениците си - Павел Александров, отива на прокурор

373
Д-р Мариета Райкова
Д-р Мариета Райкова (до премиера Бойко Борисов) по времето, когато беше директор на болница "Св. Иван Рилски"

Д-р Мариета Райкова е новият директор на Център „Фонд за лечение на деца“, съобщиха от здравното министерство. Досега тя беше в управата на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, по времето на бившия министър Петър Москов дори застана начело на болницата, след като тогавашният директор д-р Дечо Дечев, а по-късно врънат от служебния министър д-р Илко Семерджиев. Д-р Ракова е оглавявала Столичната здравноосигурителна каса, а по образование е акушер-гинеколог.

Припомняме, вчера със заповед на министъра проф. Николай Петров, д-р Тинка Троева беше уволнена. Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към фонда, обясниха от здравното ведомство. Сигнал за тези нарушения е изпратен до прокуратурата.

Така д-р Троева е поредният директор на фонда за лечение на деца, който освен натирен от поста, става и клиент на държавното обвинение. Припомняме, Павел Александров вече се сдоби с шест обвинения от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група, която неправомерно е харчила пари на фонда, прехвърляла е задължения към здравната каса и е вършила длъжностни престъпления. Спецсъдът обаче върна делото срещу Александров за доразследване заради пропуски в обвинителния акт.

От здравното министерство посочват случай на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация като пример за недобрата работя на д-р Троева. По въпросното заявление ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина. От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург. Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация. Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2, обясняват от МЗ.

Проверката на ведомството обаче констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации. Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България. След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на ИАТ, а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на детето.

СПОДЕЛИ