Уволняват шефката на фонда за лечение на деца

Д-р Тинка Троева напуска поста от днес, родители готвят подписка в нейна защита

лечение на деца

Директорът на Център фонд за лечение на деца (ЦФЛД) д-р Тинка Троева ще бъде уволнена, научи Скенер.нюз. Днес следобяд тя е била повикана в здравното министерство и й е била връчена заповедта, но тя е отказала да я подпише. След среща утре с ресорния зам.-министър д-р Мирослав Ненков се очаква д-р Троева да подпише уволнението си, макар за него да няма нито мотиви, нито причина. По-късно утре се очаква и от МЗ да обяснят защо предприемат тази рокада, както и кой ще е новият директор на фонда, който по информация на Скенер.нюз вече е назначен.

Припомняме, д-р Тинка Троева беше назначена на горещия пост на 6 март тази година от служебния министър д-р Илко Семерджиев на мястото на нееднозначно управлявалия и приеман проф. Владимир Пилософ. Той пък пое фонда след ареста на Павел Александров, срещу когото специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за организирана престъпна група, която неправомерно е харчила пари на фонда, прехвърляла е задължения към здравната каса и е вършила длъжностни престъпления. Спецсъдът обаче върна делото срещу Александров за доразследване заради пропуски в обвинителния акт.

Заповедта за уволнението на д-р Троева влиза в сила веднага, предизвестие не е предвидено, потвърди пред Скенер.нюз Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб“ и член на Обществения съвет на фонда.

Родители вече скочиха срещу готвената рокада, макар все още да не е ясно кой ще наследи д-р Троева. Във фейсбук майки на болни деца вече организират подписка в нейна защита. Тя има богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт. „Д-р Тинка Троева работеше изключително добре, нямаше почивен ден, въведе ред и справедливост“, коментира Пенка Георгиева. По думите й сега работата на фонда отново ще бъде затруднена, възможно е да се стигне да забавяне на лечението на малките пациенти.

СПОДЕЛИ