С нов метод тестват склонността към самоубийство

Най-малко 8 българи всеки ден посягат на живота си, а всеки десети опит е успешен

229
самоубийство

За първи път български специалисти ще могат да тестват пациенти за склонността им към самоубийство. 15 психиатри, психолози и специализанти по психиатрия ще бъдат обучени да работят с теста EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) при възрастни пациенти с депресия. Методът е сред най-новите в света за превенция на самоубийствата, като с помощта на специален апарат се измерва реалното ниво на риска от самоубийство. Това съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по повод на Световния ден за превенция на самоубийствата, който се отбелязва днес.

Обучението ще приключи до края на октомври, а след него се очаква на страната ни да бъдат предоставени няколко апарата за извършване на тези тестове. През първите две години изследването ще е безплатно, уточняват от НЦОЗА.

По време на 15-минутния тест се проверяват физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. Така апаратът отчита електро-дермалната ориентировъчна реактивност на пациента. Според проучванията се оформят четири основни групи: хипореактивни, гранично хипореактивни, реактивни и хеперреактивни пациенти. Доказано е, че съществува силна връзка между наличието на електродермална хипореактивност и вероятността от самоубийство. Така тестът EDOR е допълнителен инструмент за оценка на риска от самоубийство. Получените от теста данни се изпращат по интернет за експертни анализи, а след няколко минути извършващият текста получава доклад.

Методът е разработен от научен екип под ръководството на италианския проф. Марко Саркапоне, който повече от 30 години работи в областта на суицидопревенцията.

Тази година мотото на Световния ден е: „Отдели минута – спаси живот”. Идеята на това послание е всеки човек да прояви чувствителност към свои близки хора, които са потенциално застрашени. 800 000 души всяка година умират от самоубийство, сочат данните на Световната здравна организация.  У нас всеки ден се извършват най-малко 8 опита за самоубийство, а всеки десети опит е успешен. Всяка година около 800 души слагат край на живота си, съобщават още НЦОЗА.

СПОДЕЛИ