1109 чакат нов орган, 14 донора до днес

Най-много трансплантации са направили лекарите в Александровска болница

Точно 1109 българи чакат за трансплантация към днешна дата, когато отбелязваме Световния ден на донорството. Според регистрите на Агенцията по трансплантации най-много болни се нуждаят от нов бъбрек – 1023-ма. За присаждане на черен дроб чакат 47 души, а за сърце – 36. Нуждаещите се от нов бял дроб и панкреас са съответно 12 и 11 пациенти, но такива трансплантации у нас все още не се извършват.

На фона на тази дълга листа, донорите от началото на годината до днес са едва 14, макар приживе категоричен отказ от донорство да са изразили само 2786 българи. През първите девет месеца на 2017-а у нас са извършени 37 трансплантации. Отделно още седем българи са получили втори шанс след като за тях се е намерил жив донор. За сравнение през миналата година е имало 17 донорски ситуации, като са били спасени 45 болни. Най-много трансплантации у нас са извършени през 2014 г. – 66, а най-малко през 2012 г., когато е имало само две донорски ситуации, а нови органи получават едва шестима души.

Лидер за тази година по извършени трансплантации е Александровска болница, където са присадили бъбреци от трупен донор на 14 пациенти, а четирима са получили орган от жив донор. Всичките операции са успешни. Лечебното заведение държи първото място от 2004 г. досега, като за този период в УМБАЛ „Александровска“ нов бъбрек е бил присаден на 292-ма пациенти.

През 2017 г. в Правителствена болница пък са направени общо 16 трансплантации – 11 бъбречни и 5 чернодробни. Хирурзите от ВМА са спасили шестима свои пациенти след присаждане на черен дроб, трима са българите с ново сърце, което им е било трансплантирано в „Св. Екатерина“.

За седем години с органи от български пациенти са били спасени 17 европейци, като един от донорите беше 7-годишно дете. Страната ни е получила от Евротрансплант едва един бъбрек, за сметка на това обаче на шестима нашенци е бил присаден бял дроб в клиника във Виена.

СПОДЕЛИ