В Първа градска вадят сливици без скалпел

Проблем с носното дишане повлича и ушите, а отитът няма възраст и сезон, предупреждава д-р Боряна Сеизова

сливици

Рискът от ангини, синузити и отити расте с всеки ден, приближаващ ни до задължителните атрибути във всяка чанта – шал, носни кърпи, спрей за нос, бонбони за гърло. Макар тепърва да навлизаме в септември, променливото време – студено сутрин, топло денем, съчетано с увеличаващия се брой алергени, крият неподозирани рискове за здравето.

Един запушен нос, който не се повлиява от капки и спрейове повече от седмица например, може да ни изпрати по спешност в болница. Причините за подобен проблем могат да бъдат както вродени малформации на носната кухина, алергия, полипи, така и тумори. „Има ли затрудненото носно дишане, продължаващо над 10 дни, започват да страдат ушите и рискът от отит е повече от реален”, предупреждава д-р Боряна Сеизова, началник УНГ отделение към Първа градска болница, София. Още по-стряскащото е, че от отит боледуват всички възрасти и по всяко време на годината, а имунитет не се развива.

сливици
Д-р Боряна Сеизова

Д-р Сеизова съветва да не се подценява дори еднодневната болка в ушите. Ако пък тя се появи късно вечер в спешното отделение на Първа градска винаги има поне по един дежурен УНГ специалист. Освен със стандартен микроскоп, лекарите там разполагат и с модерен апарат за ендоскопско изследване на нос, ухо и гърло. Чрез него благодарение на микроскопична камера докторите могат да разгледат обстойно засегнатия район, който апаратът увеличава неколкократно. Резултатите от образната диагностика се записват на диск и така се избягва бумащината.

Но не само с това могат да се похвалят УНГ специалистите в общинската болница. Отскоро те разполагат и с нова апаратура, с която най-просто казано „свиват” сливиците, без да ги отстраняват и дори без да ползват скалпел. „Вместо да ги отстраняваме и така да отслабваме имунната защита на тялото, ние свиваме сливиците с високочестотен ток. Операцията е изключително подходяща за пациенти над 3-годишна възраст, които страдат от постоянно повтарящи се отити и гнойни ангини”, посочва д-р Сеизова.

сливици

За разлика от конвенционалното  отстраняване на сливици, с този модерен метод опасността от следоперативно кървене е почти нулева, а налепите по гърлото вече са в миналото. Цялата процедура, включително поставянето и извеждане от обща упойка, трае не повече от 40 минути. Интервенцията се поема от здравната каса.

СПОДЕЛИ