365 болници с договор с НЗОК

Докладът на касата е само цифри, липсва анализ, отчетоха депутатите, но приеха отчета на фонда за миналата година

335
НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е работила с 365 лечебни заведения през миналата година, като за периода 2014-2016 г. новите договорни партньори на фонда са били 62 болници. Това гласи отчетът на осигурителната институтция за 2016 г., приет от парламента. Макар и управляващи, и опозиция да не спестиха критики към доклада, в който имало само цифри, но липсвал анализ, 88 народни представители гласуваха „за“, 8 се въздържаха, а 58 бяха против.

„Не знаем каква политика е искала да проведе касата и докъде е стигнала“, подчерта депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова. По думите й НЗОК се явява само като разпределителна гара за средствата в системата, а това създава неравенство не само между отделните региони на страната, но и между отделни болници. Според проф. Клисарова липсата на интегрирана информационна система между Министерство на здравеопазването и НЗОК е недопустимо.

Според доклада на фонда най-големият проблем за пациентите е неравномерното разпределение на общопрактикуващите лекари и специалистите в страната. Сключените договори за извънболнична и дентална помощ през 2016-а са 13 434, като на едно джипи се падат средно по 1 649 здравноосигурени българи.

Данните на касата показват още, че леко се увеличава броят на лекарите, сключили договор с НЗОК. За сметка на това се отчита лек спад на клиничните пътеки, изпълнявани от болниците.

Сметката на публичния фонд за 2016 г. е  излишък от 1,6 млн. лева. Печалбата обаче идва на фона на близо 80 млн. лева неразплатена дейност и над 220 млн. лв. дългове към чужди клиники.

СПОДЕЛИ