Лекуват смъртоносен тумор с вируса Зика

Глиобластомът е изключително агресивен рак на мозъка, за който досега нямаше ефикасна терапия, а болните умираха в рамките на 1-2 години след поставяне на диагнозата

290
Зика

Оказва се, че една болест може да се превърне в оръжие в борбата срещу друга. Американски учени установиха, че вирусът Зика може да убива раковите клетки в мозък на мишка, без да засяга здравите, съобщи Medical Daily. Проучването е публикувано в The Journal of Experimental Medicine.

Треската Зика се причинява от едноименен вирус, като самата тя преминава сравнително леко. Опасна е само за бременните, тъй като предизвиква малформации при новородените. Освен това обаче явно може да лекува много агресивен вид мозъчен тумор – глиобластом. До момента нямаше ефикасно лечение за това заболяване, а пациентите умираха в рамките на 1-2 години след поставяне на диагнозата.

Учените са провели експеримент върху 33 мишки с мозъчни тумори, като ги разделят на две групи – в туморната тъкан на първата инжектират частици с вируса Зика, а на контролната група – солена вода. Две седмици по-късно у мишките от първата група откриват значително намаляване на обема на туморите в сравнение с втората група и в дългосрочен план оцеляването им също се оказва по-високо.

Авторите на работата предполагат, че този метод може да се използва за лечение на хора. При лъче- и химиотерапия повечето от туморните клетки умират, но раковите стволови клетки обикновено преживяват. Вирусът на Зика, напротив, атакува стволовите клетки, като оставя останалата част от тъканта незасегната. Това означава, че комбинирането на стандартните процедури с вирусна терапия може да позволи да се унищожи туморът изцяло.

Учените отбелязват, че е важно да се въведе вирусът не в кръвта – тогава имунната система ще му се противопостави и няма да му даде достъп до раковите клетки – а директно в туморната тъкан. Възрастен човек в този случай не се разболява от Зика – вирусът засяга само прогениторните клетки – стволовите клетки, които са „програмирани“ да се трансформират в определен тип клетки (такива има в мозъка на плода и новороденото, но на практика отсъстват в мозъка на възрастните).

За да потвърдят безопасността на метода, учените направиха допълнително проучване, използващо човешка мозъчна тъкан, и показаха, че вирусът не поразява клетки, различни от раковите. Освен това те могат да въведат в ДНК на вируса две мутации, отслабвайки способността му да се противопоставя на имунния отговор, като мутациите не повлияват на способността на вируса да убива раковите клетки, при които обикновено по правило антивирусната активност е отслабена.

СПОДЕЛИ