Д-р Грозев: В условия на лимити не може да съществува качество

Въпреки това медицината у нас е на високо ниво, ще се борим за допълнителни 116 млн. лева за болниците за догодина, заяви председателят на БЛС

260
Д-р Грозев
Д-р Венцислав Грозев

Дори само фактът, че болниците работят в т. нар. „лимитна среда“ е предпоставка за невъзможност за въвеждане на единна система за качество, категоричен е д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). „При сегашния модел на финансиране на болничната помощ на практика не съществува понятието „качество“. За съжаление няма единни критерии за качество, които да бъдат гарант не само за неговото повишаване, но и за нормално заплащане. А и това няма как да стане, тъй като работим в условията на лимити“, посочи д-р Грозев пред БНР. Въпреки това, по думите му, медицината у нас е на високо ниво.

Според председателя на БЛС още до края на тази година трябва да е факт новата методика за остойностяване на труда на лекарите и сестрите. „Без това няма да има нито качество, нито нормално финансиране“, подчерта той. Д-р Грозев припомни, че съсловната организация е изработила такава методика, а на среща със здравния министър проф. Николай Петров е взето решение за сформиране на междуведомствена работна група, ангажирана с цялостното разработване на остойностяването на труда на заетите в сектора. „Конкретни резултати се очакват в средата или края на октомври“, информира д-р Грозев.

По думите му и в момента се наблюдава тенденция за недофинансиране на болничната помощ, но няма опасност да се стигне до затваряне на лечебни заведения поради финансови проблеми. “От юни средномесечното финансиране на болниците е в размер на 141,2 млн. лева на фона на 137,5 млн., колкото беше преди това, т.е. имаме около 4 млн. лв. повече. Не казвам, че това е достатъчно, защото ще трябва да се направят анализи“, отбеляза той и допълни, че от БЛС са изпратили запитвания до всички болнични асоциации – на университетските, областните, общинските и частните болници. От техните отговори ще стане ясно какво е било заплащането спрямо извършената дейност и дали има разминавания.

Най-ниските заплати в сектора са в общинските болници, там са най-зле, добави още д-р Грозев и припомни, че от 10 години цените в болничната помощ не са променяни. Затова от БЛС ще настояват за допълнителни 116 млн. лева в бюджета на здравната каса за догодина. „Идеята е с тези пари да се увеличат цените на някои клинични пътеки“, уточни д-р Венцислав Грозев.

В същото време и извънболничната помощ не е добре финансирана. Това е причината от съсловната организация да предложат през 2018 г. в бюджета на НЗОК да бъдат заложени допълнителни 23 млн. лева за първичната и 32 млн. лева за специализираната помощ.

От БЛС са притеснени и от нарастващите разходи на фонда за лекарства. „Недопустимо е разходите за дейност на болниците и  разходите за медикаменти да бъдат почти изравнени“, категоричен е д-р Грозев.

 

СПОДЕЛИ