Направиха мозъчна операция на дете без да му отварят черепа

Уникална интервенция извършиха лекарите от столичната болница „Св. Иван Рилски“

302
мозъчна операция
Снимка: БНТ

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница „Св. Иван Рилски“. При интервенцията черепът не е отварян, а д-р Станимир Сираков и екипът му достигат до мозъка на малката пациентка през вената на крачето й.

10-годишното момиченце се възстановява, започнало е да говори и да движи ръцете и краката си, обясни д-р Сираков пред БНТ. „Прилагаме съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършваме толкова сложна операция“, добави интервенционален рентгенолог.

Животът на 10-годишната Станимира се преобръща преди около 2 години след припадък в класната стая. Диагнозата, която поставят лекарите, е хидроцефалия. След успешна, по думите на майката, операция проблемите на детето продължават. Следва нова диагноза – кръвоснабдяването в мозъка на Станимира е нарушено. По това време болестта не се лекува у нас. Момиченцето е изпратено за операция във Франция с финансиране от Фонда за лечение на деца.

„Върнахме се в доста добро състояние, но за съжаление болестта се върна отново“, разказа майката Анета Чолакова. За втората операция майката се доверява на екипа на д-р Станимир Сираков, който за около три години е оперирал 60 деца с по-лека форма на болестта по метода, който се прилага по света.

„През достъп от крака се стига в съдовото кръвообращение на мозъка, за да се извърши лечението. Идеята е да се прекъснат всички тези вредни, ненормални връзки една по една. Без да се увреди нормалното кръвообращение на мозъка, за да бъде функционален индивидът“, обясни д-р Сираков. По думите му операцията у нас струва около 30 000 лв., тъй като се плащат само скъпите консумативи, а във Франция цената е над 100 000 евро, като всеки ден престой в реанимация струва над 750 евро. „Това, което вече извършваме и в България, да кажем с доста добра успеваемост, спестява скъпото лечение, което до момента заплащаше Фондът за лечение на деца“, коментира още медикът.

Освен при деца той прилага новия метод и при възрастни пациенти с мозъчни малформации и аневризми. Рентгенът, който използва за операциите, обаче е остарял, а това увеличава риска от по-голямо облъчване.

СПОДЕЛИ