8 % от онкоболните отказват химиотерапия заради окапването на косата

„Ледени шапки“ предпазват пациентите от неприятния страничен ефект, един апарат обаче струва 160 000 лева

363
химиотерапия

Над 8 % от хората, чули страшната диагноза рак, отказват да се подложат на химиотерапия или прекъсват курса на лечение заради страх, че ще им окапе косата. Това показва световната статистика. Затова и в 32 страни вече ползват специалната охлаждаща система, наречена „ледени шапки“, която предпазва онкоболните от неприятния страничен ефект.

В болниците у нас обаче все още няма такива апарати. От центъра за помощ на онкоболни Дара Хелп стартираха кампания – „Ние сме до теб“, за набиране на средства за закупуване на четири „ледени шапки“. Те се слагат на пациентите по време на лечението с химиотерапия. Системата намалява кръвотока към скалпа и по този начин предотвратява косопада, обяснява Живка Бояджиева, основател на центъра.

„По-голям процент от пациентите губят цялото окосмяване или част от него – на главата, веждите, миглите. Годишно у нас новорегистрираните онкоболни пациенти са 35 000. Един апарат може да бъде ползван от двама пациенти едновременно. 160 000 лева са нужни за четири такива системи, с които да бъдат обслужвани 1000 пациента на година“, посочи д-р Марчела Колева, началник на отделението по „Медицинска онкология“ на столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, цитирана от бТВ.

От Дара Хелп вече са преговаряли с фирмата, производител на „ледените шапки“, която е обещала, че при закупуването на четири системи ще предостави пети апарат напълно безплатно. „Ние пък ще ги предоставяме на различни центрове на ротационен принцип, така че да гарантираме безплатното ползване”, уточниха от Дара Хелп.

Системата е доста проста. Охлаждащата шапка се състои от две части: през силиконовата обвивка се помпа охлаждаща течност, като се поддържа температура от 18 градуса. Процедурата започва с лента, която предпазва ушите. Косите се намазват с гел, за да може силиконовото покритие да се плъзга по тях, тъй като трябва да стои солидно и плътно прилепнало. Един час преди началото на химиотерапията се започва с охлаждането. То продължава по време на вливанията, както и час след това, тъй като фоликулите на косата се делят много бързо и около 90 % от тях се намират във фаза на растеж. Те са толкова точно чувствителни към химиотерапията, колкото и туморните клетки, обясняват специалистите.

СПОДЕЛИ