Пускат ново лекарство за левкемия за 475 000 долара

„Кимриа“ е първият официално одобрен медикамент за лечение на рак, който използва собствените клетки на пациента

364
левкемия

Американските власти одобриха първото лекарство за лечение на рак, което използва собствените клетки на пациента, за да се бори с болестта. Но цената му е шокираща – 475 000 долара, пише „The Guardian“.

Онколози описват лекарството, разработено от компания Новартис и пуснато под името „Кимриа“, като революционно, но критиците казват, че лансирането му може да доведе до вълна от медикаменти на изключително високи цени.

„Кимриа“ ще бъде вливано еднократно интравенозно, след като учените от Новартис „настроят“ имунните Т-клетки на всеки отделен пациент така, че те да се борят с болестта. Очаква се методът да лекува левкемия – най-често срещаната форма на рак при деца.

Стандартното за момента лечение води до ремисия при 85% от децата за период от 5 или повече години. „Кимриа“ ще се прилага на пациенти, които не се повлияват от стандартните терапии, вероятно само неколкостотин деца годишно.

„Това е съвсем нов подход в борбата с рака“, казва д-р Стефан Груп от Детска болница във Филаделфия, който води проучванията на Новартис. Д-р Груп е лекарят, третирал първия пациент с новата имунотерапевтична процедура – момиче, което било класифицирано като безнадежден случай, а в момента е здраво от пет години. Той описва лекарството като „изключително вълнуващо“.

Макар цената да е шокираща за доста хора, анализаторите я определят като нормална. Британско проучване предполага горна граница от 649 000 долара за лек като „Кимриа“.

Лекарството е официално одобрено след изследване, проведено върху 63 пациенти, от които 83% са в ремисия след употребата му. Въпреки всичко не е ясно колко ще трае ефектът на лекарството, защото при някои пациенти болестта се е завърнала месеци по-късно. Освен това пациентите търпят и силните му странични ефекти: висока температура, диария и повръщане, делириум, загуба на равновесие и нарушения в говора и възприятията.

През последните няколко години учените постигнаха истински пробив при разработването на нови молекули, които могат да се справят с различните форми на левкемията, но „Кимриа“ категорично е най-скъпото. Дали ще е най-ефективното обаче все още е рано да се каже.

СПОДЕЛИ