Доц. Цветомир Димитров: Пари няма, налага се да бъдем по-умели с наличните

Първа градска става университетска болница до края на годината, но е нужно цялостно преструктуриране на общинското здравеопазване, категоричен е директорът на лечебното заведение

Доц. Цветомир Димитров
Доц. Цветомир Димитров

Над половината от общинските болници в страната са пред финансов колапс, а специалистите от тях ги напускат в търсене на по-добро заплащане и материална база. Първа градска болница в София обаче може да се похвали с нова апаратура, ремонтирани клиники и добри специалисти. Какво е да си шеф на такова лечебно заведение – винаги подценявано, но изпълняващо много социални функции и какви реформи са нужни на здравната система, за да се повиши качеството без допълнителни средства, разговаряме с изпълнителния директор на Първа МБАЛ доц. Цветомир Димитров.

– Доц. Димитров, наскоро в skener.news първи съобщихме, че сте си поставил за цел превръщането на Първа градска болница в университетска база. Кога очаквате да се случи това?

Все още общинското здравеопазване не разполага с университетска болница. От няколко години това се превърна в наша идея и цел, за която се борим. До края на тази година усилията ни ще се увенчаят с успех. Това е важно за нас поради много причини. Искаме служителите ни да се развиват, а младите ни кадри да станат докторанти, да се хабилитират, да повишават непрекъснато знанията и опита си и естествено от всичко това печели пациентът.

– Това ли е постижението, с което най-много се гордеете?  

– Това е на първо място, да. Но имаме и други успехи. Със съдействието на Столична община закупихме нови ядрено-магнитни резонанси, нов скенер, дигитализирахме до голяма степен образната си диагностика, закупиха се много апарати в офталмологията, УНГ клиниката, неврологията претърпя основен ремонт, развихме еднодневната и двудневната хирургия. Това са едни от причините, поради които финансовото ни състояние е много стабилно и сме от малкото болници, които нямаме задължения.

– Каква е рецептата, тъй като повече от половината общински болници са пред фалит?

– Като добър стопанин Столична община се грижи за стопанисването на сградата и закупуването на апаратура. Като общинска болница ние извършваме и много дейности за социално слабите. На годишна база те са около 15%. В много от случаите Столична община ни подпомага за тези пациенти и поема разходите, които сме направили за тяхното лечение.

– Кои са клиниките отличници на Първа градска?

– Не бих могъл да кажа, че има една клиника, която работи за сметка на другите. Водещи при нас са хирургията, неврологията, УНГ, вътрешната клиника, офталмологията, неонатологията. Например в момента в неонатологията имаме около 60 малки пациенти, за които се грижим и повечето от тях са от семейства, които имат проблеми. И тук отново Столична община ни помага изключително много, за да можем да се грижим за социално слабите и неосигурените пациенти.

– А постоянно „стопяващите” се лимити как се отразяват на дейността ви?

– В началото на тази година беше страшно – лимитите ни бяха намалени с 20 на сто. Имахме извънлимитна дейност, която не бе заплатена от НЗОК в размер на около 150 хиляди лева. Някой ще каже, че тези пари не са много, но за една общинска болница като нашата, тази сума е непосилна. И трябваше допълнително да орязваме и без друго скромните си средства. Откакто обаче ръководството в здравно министерство се промени, усетихме положителна промяна. Но така или иначе, когато имаш намален лимит е ясно, че надолу по веригата нещата се объркват. Не съм оптимист, че нещо по това направление ще се промени, или поне не в желаната насока.

– И все пак светлина в тунела трябва да има?  

– Цените на клиничните пътеки трябва да се преструктурират. Тези пътеки, които са с по-високо заплащане трябва да се намалят и да се преразпределят към пътеките с изключително недостатъчно финансиране. Истината е, че няма откъде да дойдат допълнителни средства, затова се налага да бъдем по-умели с наличните. В момента се водят активни разговори с всички по веригата – МЗ, НЗОК, с шефове на дружества и с националните консултанти. Сега е моментът за промени, преди приемането на НРД 2018. Детското и майчиното здравеопазване например са едни от приоритетите и там клиничните пътеки задължително трябва да бъдат променени.

– Като стана дума за подобряването на ефективността какво мислите за варианта за сливането на болници?

– От година и половина тече много напрегната работа в Столична община по този въпрос. Създаде се работна група, на която съм член. Истината е, че трябва да има преструктуриране на общинското здравеопазване, а не всяка болница да предлага всичко, което обикновено води до разпиляване на средства и до намаляване на качеството. Идеята е да се създаде общ екип, отговарящ на необходимия медицински стандарт, и така от две компромисни отделения в две болници да се направи едно, което да има необходимата медицинска техника и екип. Не е нужно на всяка цена да съществува нещо. Ясно е, че бум на лекари няма да имаме, има недостиг и този проблем ще се задълбочава. Това е тежка, отговорна професия, от която младите сякаш бягат. Освен това много лекари бягат от страната. Затова с този персонал, с който България разполага, трябва да направим здравеопазването си. И за да функционира то нормално, трябва да се преструктурира. Важно е да се знае, че населението няма да остане без здравна грижа, а точно обратното – вдигайки качеството ще предложим услуги на европейско ниво, отговарящо на нива на компетентност, медицински стандарти. Но без свежи кадри няма как да гоним перфекционизъм. За целта трябва да се преразгледа и финансирането на специализантите. Сега болниците, които са търговски дружества, покриват заплатите и разходите на тези хора изцяло. Нужна е помощ от държавата, та дори и тя да е споделена с лечебните заведения.

ВИЗИТКА

Доц. д-р Цветомир Димитров завършва медицина с отличие в МУ-София през 1995 г. Като специалист по очни болести работи в Първа градска болница София от 1999 г. От август 2009 г. досега е изпълнителен директор на Първа МБАЛ-София ЕАД. Освен офталмолог, доц. Димитров е специалист и по здравен мениджмънт към Факултета по обществено здраве, където и преподава.

СПОДЕЛИ