Пределът на човешкото дълголетие е 115 години

Въпреки че продължителността на живота расте, а броят на столетниците се увеличава, се сблъскваме със „стена“, която трудно може да се премине, твърдят учените

254
дълголетие

Холандски учени определиха биологичния предел на човешкото дълголетие – 115,7 години за жените и 114,1 за мъжете, предаде Франс Прес. Статистици от университета в Тилбург и Ротердам изследвали данни от около 75 хиляди холандци, взети в продължение на 30 години. Била регистрирана точната възраст на кончините им.

По думите на ръководителя на изследването Джон Айнмал, хората живеят вече по-дълго, но дълголетниците сред нас не са станали по-възрастни през последните 30 години. „Явно се сблъскваме със стена. Продължителността на живота расте, като броят на 95-годишните се утрои в Холандия. Но нейният предел е 114-115 години!“, твърди Айнмал. Този предел важи не само за Холандия, а за целия свят, уточняват авторите на проучването.

Разбира се има и изключения, като например най-дълголетната жителка на планетата, французойката Жан Калман, която доживя до 122 години и почина през 1997-а. Но нейният рекорд трудно може да бъде подобрен.

Като цяло най-много хора над 100 години живеят в Япония и САЩ. В Европа класацията за дълголетници се води от Италия и Испания. У нас по данни на Националния статистически институт към 2016 г. живеят 329 столетници. Броят им чувствително се е увеличил спрямо 2001 г., когато българите над 100-годишна възраст са били едва 184-ма. Най-възрастният човек у нас е живял до 113 години, но почина през 2011 г.

СПОДЕЛИ