Обрат в науката: Диетите без мазнини ни убиват млади

Хората получават разнопосочни съвети и това вреди на здравето им, категорични са учените

17774
диети

Диети, които са с ниско съдържание на мазнини, могат да увеличат риска от ранна смърт. Това е установило голямо изследване, цитирано от „Дейли Мейл“. Проучването, проведено сред 135 хиляди души разкрива, че хората, които ядат най-малко мазнини, са с най-висок риск да от преждевременна смърт.

Резултатите от изследването, представени на най-голямата конференция на кардиолозите в света, отправят предизвикателство към диетични съвети, в които се е вярвало от десетилетия и които убеждават хората да намалят приема на мазнини.

Канадски изследователски екип, публикувал проучването си в реномираното медицинско списание „Ланцет“, казва, че всъщност мазнините могат да имат защитен ефект върху човешкото здраве. Те открили, че хората с най-нисък прием на мазнини са с 23% по-голяма вероятност да умрат млади. Учените казват, че вместо мазнините, хората трябва да намалят въглехидратите – картофи, хляб, тестени изделия, ориз.

Експерти съобщиха, че новите открития „увеличават несигурността относно това, което представлява здравословната диета“ и прогнозират, че това объркване вероятно ще продължи още няколко години. „Десетилетия наред диетичните препоръки са насочени към намаляване на общия прием на мазнини и наситени мастни киселини. Но тялото се нуждае от мазнини. Те носят витамини, осигуряват основни киселини, имат важна роля в тялото. Когато намалите приема на мазнини до много ниски нива, вие засягате важни минерали“, заяви изследователят д-р Махшид Дехан от университета „МакМастър“ по време на европейския конгрес на кардиолозите в Барселона. Тя уточни, че това не означава, че трябва да се приема неограничено количество мазнини. „Хората, които си набавят 35% от енергията  от мазнини, ще бъдат в най-добро здраве“, категорична е д-р Дехан. Не повече от 11 % от тях обаче трябва да наситените или тези, които си набавяме от сиренето, маслото и сметаната.

Когато хората намалят приема на мазнини, те заместват този източник на енергия с въглехидрати и захар, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, смятат още учените. Британският кардиолог д-р Асиим Махотра, който от години се бори със съветите за нисък прием на мазнини, заяви: „Време е за пълен обрат в диетичното хранене. Колкото по-бързо направим това, толкова по-бързо ще преборим епидемията от диабет и затлъстяване и ще подобрим здравето на хората“.

СПОДЕЛИ